JAZZKUKKO LAITILA

5 S U O M E N S V E N G A A V I N F E S T I V A A L I 2 4 . – 2 8 . 7 . 2 0 1 9 P Ä Ä Y H T E I S T Y Ö K U M P P A N I Laitilan tunnetuimpiin yrityksiin lukeutuu Wirvoitusjuomatehdas, ja sen menestys- tarina on kiintoisa. Miten on mahdollista, että vuonna 1995 sitruunasooda-limonaa- dilla aloittanut yritys on kasvanut 60 työn- tekijän juomatehtaaksi, joka tuottaa vuo- dessa 20 miljoonaa litraa erilaisia juomia? – Menestyksemme salaisuus on laitila- laisuudessa, asenteessa ja osaavassa hen- kilökunnassa, toteaa toimitusjohtaja Rami Aarikka . Hän itse tuli mukaan toimintaan 1996, ja on siitä asti kipparoinut loistavia yrityksiä ja erehdyksiä, mutta tietenkin myös huimaa suosiota juoma-alalla. Tuo- temerkkejä on jo yli 50, ja laatu on aina ollut juomatehtaan keskeinen tunnus- merkki. Äskettäin valit- tiin Vuoden olueksi 2019 Laitilan Kukko Vahva Pils. Runsaan oman kokemuksen siivin - mitkä kolme neuvoa Aarikka antaisi yrit- täjäksi aikovalle nuorelle? – Seuraa vaistoasi, ole rohkea ja tartu kaikkiin tarvittaviin ovenripoihin. Ja pidä pussin nyörit tiukalla. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tun- nettu myös taiteen ja kulttuurin tukijana mm. Aki Kaurismäen elokuvien ja Jazz- kukko-festivaalin muodossa. Tällä on oleellinen merkitys koko yrityk- selle. – Kulttuurin tukeminen ja riennoissa mukana olemi- nen on meillä selkäyti- messä. Ilman kulttuuria ja sen tuomia kontakteja tuskin olisimme tässä. Juomatehtaan käyt- tämä sähköenergia on ollut tuulivoimaa jo vuo- desta 2001. Viime vuonna tehtaan katolle rakennettiin oma aurinkovoimala. Näille ympäristöystävällisille santsauksille löytyy Suomen vihreimmästä panimosta syynsä. – Kyse on alusta asti ollut omantunnon valinnoista. Myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi tuulivoimasta on tullut myös brändillinen tuki. Aikanaan myös taju- simme, että panostamalla ekologisuuteen tulee pitkässä juoksussa säästöjä, Aarikka kertoo. Tähän jatkumoon kuuluu viime kesänä tehtaan piha-alueelle avattu panimora- vintola. Se käyttää annoksiinsa paikallisia raaka-aineita. Ruokalistan on suunnitel- lut Laitilasta kotoisin oleva huippukokki Aki Wahlman . Supersuosituksi osoittau- tuneen panimoravintolan toimintaa ke- hitetään tänä kesänä ruoan, tilojen sekä esiintyjien osalta. Vaan miten pannaan purkkiin musiikki- esitys, jonka maku miellyttää tehtaanjoh- tajaa henkilökohtaisesti? – Nykyäänmusiikkiesitys tahtoo olla par- haillaan kauniina kesäpäivänä livenä ja ul- kosalla, tai vaihtoehtoisesti omalla sohvalle vinyyliltä rahistellen. Ilman kulttuuria ja sen tuomia kontakteja tuskin olisimme tässä.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=