rekryexpo

rekryexpo 34 13.11.2018 JOIN US FOR A SMARTER AND BETTER EVERYDAY ATTRACTIVE CAREER OPPORTUNITIES AROUND THE GLOBE We at Cargotec are constantly looking for talented and motivated individuals from various backgrounds. Join us in making global trade faster, smarter, and more sustainable. Cargotec’s business areas Kalmar, Hiab and MacGregor are pioneers in their fields. Through their unique position in ports, at sea and on roads, they optimise global cargo flows and create sustainable customer value. All open positions: Cargotec.com/Careers S omerolaisessa Kolatun juusto- lassa työskentelee kaksi työn- tekijää, jotka ovat vaihtaneet ammattia aikuisiällä. Vaihto on vielä melko tuore Arto Revolle ja Jussi Saarelle . Repo on ollut Kolatun leivissä pari kuu- kautta ja Saari reilut puoli vuotta. Prosessityöntekijä Saari vaihtoi beto- nin maitoon ja filosofi Repo tutkijan työt ja opetustehtävät juustojen ja jugurttien valmistukseen. Kumpikin oli jo pitempään miettinyt alanvaihtoa. Repo kyllästyi akateemisen pätkätyöläisen rooliin ja taloudelliseen epävarmuuteen. Koskelainen halusi per- heelleen vakaamman elannon. – Kyllä se pitemmän päälle stressaa, kun työpaikka on alati epävarma. Tutkimuksen rahoitus oli tiukkaa ja kilpailu rahoitukses- ta kovaa, toteaa filosofi Arto Repo. Hän pitää edelleen filosofiaa kutsu- muksenaan, mutta kun vakituinen virka ei auennut Turun yliopistossa parinkym- menen vuoden jälkeen, tuli aika lähteä uuden työn perään. – Katsotaan, mihin tie vie, tuumaa mies, jolla on kymmenisen vuotta eläkeiän al- kuun. Jussi Saari oli tehnyt parikymppisestä asti samaa työtä betonimiehenä. Hänellä on puusepän koulutus, mutta käsityöläinen ei nuorukaisena halunnut lähteä massatuo- tantoon. Armeijan jälkeen hän kyseli töitä betonifirmasta, ja sieltä urkeni työpaikka 12 vuodeksi. Vuodet prosessityöntekijänä ja automa- tisoitu valimotyö tekivät tehtävänsä. –Minä kyllästyin, kun tein yhtä ja samaa vuodesta toiseen. Hänen mielensä ja kroppansa eivät pi- täneet vuoro- ja istumatyöstä. Ne saivat miehen passiiviseksi. – Töiden jälkeen olin väsynyt ja vetä- mätön. Nyt kun olen häärinyt täällä kat- tiloiden kanssa, niin paino on pudonnut. Olen varmaan paremmassa kunnossa kuin koskaan, iloitsee 34-vuotias. Hän uskoo, että säännöllinen päivä- ja unirytmi sekä fyysinen työ ovat syitä pa- rempaan olotilaan. Saari halusi vuorotyöstä pois, jotta voi harrastaa. – Ihmisen elämä ei saa olla pelkkää työtä. Vastapainoa pitää olla, kertoo Somernie- mellä asuva Saari, joka laulaa vapaa-ajal- laan musiikkiteatterissa. Repo ja Saari arvelevat monen vuosia sa- massa työpaikassa työskennelleen miet- tivän alanvaihtoa. Kynnys vaihtaa työpai- kasta toiseen on iso. – Turvallisuus vie voiton. On vaikea us- kaltaa irtautua tutusta. Jussi Saaresta jossittelu on pahinta. Kynnys kasvaa, mitä kauemmin siirtoa vitkuttelee. Kiukuttelu työnantajalle voi olla myös merkki kyllästymisestä omaan työhönsä. – Joskus voisi miettiä, onko vika mi- nussa tekijässä eikä aina pomossa ja olo- suhteissa. Jos tämä työ ei ole enää minun työni, vaan se on jossain muualla, pohtii Jussi Saari. Mutta kun löytää uuden kiinnostuksen kohteen, niin työ taas maittaa. Silloin löy- tyy myös motivaatiota uuden oppimiseen. – Onnistumisen kautta kokee huimia tunteita, tietää Saari. Tutusta työstä irtautuminen vaatii roh- keutta. –Mietin pitkään, miten kerron asian sil- loiselle työnantajalle. Hän ymmärsi kyllä, kertoo Jussi Saari. – Kannattaa olla rohkea. Siitä vaan, mut- ta kyllä pitää ottaa asioista selvää ennen kuin ihan tyhjän päälle heittäytyy, rohkai- see Arto Repo. Kaksikonmielestä uuteen lähteminen vaa- tii ennakkoluulottomuutta ja avoimuutta ottaa vastaan uusia asioita. – Ei saa olla kaikkitietävä, ja luulla osaa- vansa heti kaiken. Sooloilu kostautuu. Pi- tää uskaltaa kysyä rohkeasti. Minulle mat- kiminen on yksi tapa oppia. Katselen kun juustolan omistajat Janne Tolvi ja Outi Kolattu-Tolvi tekevät töitä. Seuratessa oppii, sanoo Janne Saari. Kumpikin löysi uuden alansa sattumalta tutkailemalla netistä avoimia työpaikkoja. Eteen tuli Kolatun työpaikkailmoitus, joka tuntui mielenkiintoiselta. – Soitin Jannelle. Hän pyysi minua lä- Merja Ryhtä teksti ja kuva Filosofi jabetonimies vaihtoivat juustoon jamaitoon Ammatinvaihtajienmielestä riuhtaisu tutusta ja turvallisesta uuteen kannattaa. Uuden opettelu tuomotivaatiota ja ilo työhönpalaa. Arto Repo ja Jussi Saari ovat opetel- leet juustonteon saloja Kolatun Juustolassa Some- rolla. Filosofi Repo oli ennen tutkijana Turun yliopistossa ja Saari proses- sityöntekijänä betonifirmassa. hettämään sähköpostilla yhteystietoni ja vapaamuotoisen hakemuksen. Kirjoitin sen. Ajattelin, ettei minulla olemitään sau- maa, kun en ole ollut päivääkään elintarvi- kealalla. Janne kertoi, ettei tähän työhön saa koulunpenkiltä valmista työntekijää, vaan työ ja ohjaajat opettavat tekijäksi, toteaa Saari. Keltanokkaa jännitti alkutaipaleella. Konkari juustontekijä opetti alkuun. – Janne ja Outi ovat neuvoneet, miten asioita kannattaa tehdä. Pikku hiljaa hom- ma alkoi rullata, kun oli motivaatiota. Parhaillaan Jari Saari suorittaa työn ohellamaidonjalostajan ammattitutkintoa Hämeen ammattikorkeakoulussa. ArtoRepo on aina pitänyt fyysisestä työs- tä, mutta ei osannut kuvitella, miten rank- Henkilö

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=