rekryexpo 8 26.4.2022 Haussauusiaosaajia 2 Ravintola-alalla on koronapandemian ja sen aiheuttamien rajoituksien seurauksena nyt huutava pula työntekijöistä. Moni alan ammattilainen on siirtynyt muihin hommiin, kun ravintoloissa tarjolla olevien töidenmäärä on kahden viime vuoden aikana ollut epävakaa. Salolainen satamaravintola Mathildan Marina työllistää ympärivuotisesti kolme henkilöä. Kesäisin ravintola tarvitsee yrittäjä Maria Rantasen mukaan noin 15 työntekijää, joten rekrytoinnin kanssa ollaan tänäkin keväänä oltu kiireisiä. –Kesällä täysiä työtunteja tekeviä on ainakin kymmenen, minkä lisäksi tarvitaan keikkatyöntekijöitä, Rantanen kertoo sesonkiajasta. –Olemme saaneet palkattua aika paljon edellisinä kesinä täällä olleita työntekijöitä, minkä lisäksi muutama on löydetty työnhakuilmoitusten kautta. Rantanenarvioi työvoimapulan olevan nyt pahimmillaan ravintolan kuuden vuoden olemassaolon aikana. Työvoimaa on jouduttu etsimään tuttujen ja omien työntekijöiden kautta. Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää siltä, että Mathildan Marina saa riittävän työporukan kasaan kesäksi. –Työhakemuksia tulee melko paljon, mutta kauhean monella ei ole työkokemusta tai koulutusta. Osaavat työntekijät tuntuvat lähteneenmuihin hommiin, hän harmittelee. Monessasalolaisessa ravintolassa on edelleen tarvetta kesätyöntekijöille, kertoo salolaisia yrityksiä palvelevan Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola. Työvoimapula on hänen mukaansa niin kova, että osa sesonkiravintoloista on joutunut pohtimaan, pitääkö asiakaspaikoista tai aukioloajoista karsia, kun työvoima ei riitä palvelemaan kaikkia asiakkaita. –Moni on valmis palkkaamaan ja kouluttamaan työntekijöitä, joilla ei ole mitään työkokemusta tai alan koulutusta. Siksi kesätyöntekijöitä on haettu paljon myös muiden alojen opiskelijoista, Pirvola sanoo. Salossa ravintola-alan työvoimapulaa korostaa se, että työpaikat ovat melko kaukana suurkaupunkien vilskeestä eikä kesätyöntekijöille välttämättä löydy asuntoja. Maija Pirvolan mukaan Yrityssalo on pyrkinyt löytämään ratkaisuja tähän esimerkiksi järjestämällä rekrytointitapahtumia. –Maaliskuussa järjestimme tapahtuman, jossa matkailu- ja ravintola-alan työnhakijat kulkivat busseilla ympäri Saloa tutustuen työnantajiin. Olemmemyösmiettineet, miten voisimme lähestyä Salossa kesäisin asuvia nuoria ja muita alan osaajia, kertoo Pirvola. Salossa on Pirvolan mukaan noin 7000 kesämökkiä, jamonessa alueen kesätyöpaikassa ongelmana on se, että lähistöltä ei löydä asuntoa. Tämä rajoittaa Maria Rantasen mukaan myös Mathildan Marinan rekrytointia. –Oma auto on käytännössä välttämätön, jos meille tulee töihin. Julkisillakin pääsee, mutta aikataulut eivät oikein sovi Ravintolat palkkaavat k Salolaisen satamaravintolan Mathildan Marinan liiketoiminta painottuu kesäsesonkiin. Kesätyöntekijöitä on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen hankala löytää. Työntekijä Tanja Rivinojan työsarka on monipuolinen. Ravintolan tiskiltä ja kahvikoneen äärestä hän ehtii myös puodin puolelle ja vastaa sosiaalisen median valokuvista. –Tällaisessa paikassa pitää olla joustava ja tarttua monenlaisiin töihin. Sellainen tämä meidän työporukkamme myös on. Uusilta tekijöiltä vaaditaan reippautta ja pitää olla ulospäin suuntautunut, sanoo Tanja Rivinoja.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=