SEURAKUNTASANOMAT
10 5/2020 ULLA-MAIJA KYTÖLÄ L aajenevaa lajittelua, kierrätystä ja kompostointia, kestäviä materi- aaleja – muun muassa tätä sisäl- tää Salon seurakunnan uusi, tänä vuonna valmistunut jätehuoltosuunnitel- ma. Tavoitteena on yhtenäistää jätehuol- toa niin, että se toimii seurakuntataloissa, leirikeskuksissa ja hautausmailla samojen vastuullisten periaatteiden mukaisesti. Tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan paitsi työntekijöiden, myös kaikkien seu- rakuntalaisten myötävaikutusta. Sitä on varmaankin luvassa, sillä luottamushen- kilöiden välittämän palautteen mukaan seurakuntalaiset ovat toivoneet nykyistä enemmän kierrätystä ja lajittelua. Ei nykyinen tilannekaan aivan kehno ole. Sekajäte ja biojäte voidaan lajitella omiin keräysastioihinsa kaikissa kohteissa. Siellä missä monenlaista jätettä syntyy eniten, on jo nyt myös eniten lajitteluastioita. Tar- peen mukaan niitä lisätään muuallekin. Puutteita on eniten opasteissa. Esimer- kiksi monilta hautausmailta puuttuu kun- non opasteet jätteiden lajitteluun. Tämäkin asia on korjaantumassa. Paikkoihin, joissa on tarpeeseen nähden liian vähän jäteastioita, rakennetaan uusia jätekatoksia, joihin astioita mahtuu nykyis- tä enemmän. Samalla saadaan opasteet hy- vin esille. Uusista katoksista, jäteastioista ja opas- teista koituu jonkin verran kustannuksia, mutta toisaalla kustannukset voivat laskea. Esimerkiksi tyhjennysvälejä voidaan mah- dollisesti harventaa, jos lajittelu pelaa. Jätehuoltoon huomiota ja edistystä Ruokahävikki vähäistä Leirikeskuksissa laitetaan ruokaa monesti isoillekin joukoille, mutta hävikkiä ei juuri synny, kertovat seurakunnan emännät. Ruokalistaa voidaan räätälöidä ikäryhmän mukaan, sillä lapsil- la, nuorilla ja aikuisilla on eri tottumukset ja toiveet ruoan suh- teen. Leiriläisiä ei ole satamäärin kerralla, joten ruoan määrä on melko helppo mitoittaa. Ensimmäinen leiripäivä antaa jo hyvän ennusteen seuraavien päivien menekistä. Leivän kulutus on hyvä mittari pääruoan suosiolle: Kun ruoka maistuu, leipää kuluu vähemmän. Jos taas leipää menee run- saasti, ruoka ei ole ollut niin mieluisaa. Kuivahtaneesta leivästä voi paahtaa krutonkeja, ylimääräinen pasta voi päätyä salaattiin ja puuron jämät uppoavat sämpylöi- hin – kaikki kotiinkin sopivia koettuja keittiökonsteja. Opasteet auttavat lajittelemaan Kaikilla hautausmailla kerätään erikseen sekajätettä ja kompos- toituvaa jätettä. Metallille on omia keräysastioita mm. Helis- nummella ja Perniössä. Kierrätyspisteet sijoitetaan hautausmailla pääosin sisääntulo- porttien yhteyteen. Jätekatoksia uusitaan parhaillaan, ja samal- la niihin laitetaan havainnolliset opasteet. Uusissa katoksissa on tilaa aiempaa useammille keräysastioille ja myös työkaluille. Minne kynttilä kuuluu? Hautakynttilä muovi- tai lasikuorineen on sekajätettä. Kynttilän metallihatun voi irrottaa ja laittaa metallijät- teeseen, jos hautausmaalla on sille erillinen keräysas- tia, tai viedä mennessään ja kierrättää muualla. Ympäristön kannalta huonoin vaihtoehto on patte- rikäyttöinen led-kynttilä, vaikka se palaa pitkään tuu- lesta ja tuiskusta välittämättä. Ledit ja paristot ovat elektroniikkajätettä, jolle on harvoin omaa keräysas- tiaa. Sekajätteen joukkoon niitä ei saa laittaa. Ylivoimaisesti ympäristöystävällisintä on polttaa ta- vallista kynttilää metallisessa lyhdyssä. Kertakäytöstä kestokäyttöön Siivouksessa ja keittiöissä suositaan mikrokuituliinoja, jotka kestävät satoja käyttökertoja. Paperisista käsipyyhkeistä ei päästäne koko- naan eroon, mutta niitä korvataan mahdollisimman paljon pyyhe- kuivaimilla. Parhaillaan etsitään hygienian, ekologian ja kustannus- ten kannalta parasta vaihtoehtoa.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=