SEURAKUNTASANOMAT

4 5/2023 TEKSTI: WWW.LUOMURAVINTOLA.FI Kymmenettä kertaa järjestetyn ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailun voitot menivät tänä syksynä Salon seurakunnalle ja Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjamille. Vuodesta 2014 käydyssä ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailussa voiton saa yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, joilla luomun kilomääräinen käyttöaste lisääntyi eniten vuosien 2021–2022 aikana. Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa erikokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on vuoden 2022 aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin. Kilpailun järjestää Portaat luomuun -ohjelma. Luomun osuus nollasta 14 prosenttiin Salon seurakunta vei julkisten toimijoiden sarjassa voiton lisäämällä luomun osuuden nollasta 14 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Vuoden 2023 Luomu SM -tittelit ratkesivat useassa sarjassa tiukoilla, vain yhden tai kahden prosentin eroilla. Tänä vuonna kilpailussa oli useita ensikertalaisia voittajia. Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että vaikka yleisesti luomun kulutuksen ja ostamisen laskua on nähtävissä, on ammattikeittiöillä täysin toinen suunta. – Keittiöt lisäävät luomua ja haluaisivat lisätä enemmänkin, kunhan tarjolla olisi tuotteita mitä tilata. Ammattikeittiöille luomun lisääminen on tärkeä osa vastuullisten toimintojen kehittämistä, Arolaakso toteaa. Arolaakson mukaan suomalaiset ravintolat ja ruokapalvelut haluavat olla mukana saavuttamassa kansallista 25 prosentin luomutavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Yhtenä tärkeänä pontimena luomun lisäämiseen on hänen mukaansa tahtotila säilyttää luonnon monimuotoisuutta. Ympäristöarvot tärkeitä Salon seurakunnan ruokapalvelu- ja siivousesihenkilö Jaana Koli toteaa, että seurakunnassa ympäristöarvot ovat kauttaaltaan tärkeitä. Julkisten toimijoiden Luomu SM -voittajaksi kirineen seurakunnan ammattikeittiöissä alettiin etsiä luomutuotteita ja niiden osuus tarjottavasta ruoasta nousi vuoden 2022 aikana nollasta 14 prosenttiin. – Olemme tehneet paljon ekologisia päätöksiä. Tällä hetkellä esimerkiksi leirikeskustemme aamupala on tuoremehua lukuun ottamatta kokonaan luomua, Koli kertoo. Hän toteaa, että koko ajan ruokapalveluissa pyritään lisäämään luomun määrää ja Portaat luomuun -ohjelman webinaareista on saanut hyviä vinkkejä hankintoihin. – Jauheliha tulee meille läheiseltä luomutilalta, ja esimerkiksi kahvia on hyvin saatavilla. Joitain tuotteita löytyy hankalammin. Salon seurakunta vei voiton Luomu SM -kilpailussa julkisten toimijoiden sarjassa. Kuvassa vasemmalta emäntä Marjaana Toivonen, lähiesihenkilö Satu Kaukiainen, emäntä Emma Maaskola, emäntä Taina Koski, ruokapalvelu- ja siivous- esihenkilö Jaana Koli ja emäntä Raisa Ekman. PUNAJUURI-AURAJUUSTOVUOKA lisuke 6 hengelle 1 kg punajuuria 100 g sipulia 170 g Aurajuusto murennettu 2 dl ruokakermaa ¼ tl suolaa ¼ tl rouhittua mustapippuria Keitä punajuuret kuorineen lähes kypsäksi (n. tunti). Anna jäähtyä keitinliemessään tai kylmässä vedessä. Kuori punajuuret ja raasta karkealla raastimella. Kuori ja pilko sipuli. Sekoita kaikki muut aineet paitsi kerma. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja kaada kerma päälle. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. OMENA-PUNAJUURISALAATTI 6 hengelle 200 g omenia 150 g säilykepunajuurta pala purjoa Kuori omena. Suikaloi tai raasta karkealla terällä sekä omena että punajuuri. Leikkaa purjo hyvin pieneksi silpuksi tai suikaleeksi. Sekoita kaikki keskenään. WALDORFIN SALAATTI 150 g varsiselleriä 300 g omenaa (golden delicious) 50 g cashew-pähkinää 2 dl turkkilainen tai kreikkalainen jugurtti ½ dl majoneesia Kuori omena. Pilko se suikaleiksi. Pese varsiselleri ja viipaloi niin ohueksi kuin saat. Säästä vihreä tupsu koristeeksi. Laita pähkinät pussiin ja rullaa kaulimella tai lasipullolla pähkinät rouheeksi, säästä muutama kokonainen koristeeksi. Sekoita kaikki aineet, siirrä tarjoilukulhoon tai -vatiin. Koristele sellerin tupsulla ja pähkinöillä. UUNIJUUREKSET reilu annos 6 hengelle 3 perunaa 3 porkkanaa ½ pieni lanttu 1 palsternakka 2 sipulia pala mukulaselleriä 1 tl suolaa mustapippuria rouheena maun mukaan tuoretta timjamia ja rosmariinia tai kuivattuja yrttejä ½ dl öljyä (rypsi tai oliiviöljy) 1 rkl juoksevaa hunajaa Kuori ja paloita juurekset joko paloiksi tai tikuiksi, kuten ranskalaiset perunat. Paloita myös sipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hienonna yrtit ja lisää joukkoon. Säästä pari yrtinoksaa koristeeksi. Sekoita joukkoon öljy ja hunaja. Laita koko homma uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti. Kääntele juureksia pari kertaa paiston aikana. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Jos vielä raakaa, anna olla vielä vartti. NÄITÄKIN VOIT TEHDÄ LUOMUNA, VAIKKA JOULUPÖYTÄÄN! SEURAKUNNAN VIESTINTÄ Ohjeet: Taina Koski KAIKEN KANSAN AAMUPALA Aamupala ja aamun Sana, vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuulle. Järj. diakoniatyö. • Kuusjoen seurakuntatalossa ke 10.1. klo 10. • Salon seurakuntatalon Mannassa 18.1. alkaen torstaisin klo 9, paitsi 1.2. YHTEISESSÄ PÖYDÄSSÄ Yhteinen lounas, vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuulle. Järj. diakoniatyö. • Perniön seurakuntatalossa to 7.12., 11.1. ja 1.2. klo 12, lounasvieras klo 13. • Perttelin seurakuntatalossa pe 15.12., 12.1. ja 2.2. klo 12. • Salon seurakuntatalossa to 7.12. ja 1.2. klo 12.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=