Tulevaisuus tehdään yhdessä

26 Asiakaspalvelumme palvelee numerossa 010 841 5900: ma–pe 8–22 ja lauantaisin 10–14 Uudenkaupungin konttori: Avoinna: ma–pe 10–16.30 Kassapalvelut: ma 10–16.30, ti–pe 10–12 Neuvottelut ajanvarauksella: ma–pe 8–20 PAIKALLISET ASIANTUNTIJAT APUNASI ELÄMÄN ERI KÄÄNTEISSÄ. Meillä saat tavata asiantuntijamme sinulle sopivimmalla tavalla ja sopivimpaan aikaan. Tiesithän, että valittavissasi on perinteisen konttori- tapaamisen lisäksi puhelinneuvottelu, verkkoneuvottelu tai yrityskäynti. Palvelemme joustavasti ajanvarauksella maanantaista perjantaihin klo 8–20. Asiantuntijoidemme suorat yhteystiedot löydät osoitteesta saastopankki.fi . Laitilan konttori: Kassa- ja neuvontapalvelut: ma suljettu, ti 10–16.30, ke–pe 10–12 Neuvottelut ajanvarauksella: ma–pe 8–20 ”R aitajuuri, valkojuuri, varsipar- sakaali, juuripersilja…”, Vihan- nes-Laitilan toimitusjohtaja Jari Paavola luettelee yrityk- sen uutuuskasviksia. ”Ja tietenkin perinteisem- piä kasviksia, kuten sipulia, lanttua, kaalia, pu- najuurta, purjoa ja porkkanaa. Ja porkkanaa muuten kolmessa eri värissä!” Suomen johta- van vihannesalan yrityksen luottamus tulevai- suuteen näkyy uusien kasvilajien tuomisena valikoimaan ja rohkeina investointeina. ”Ha- luamme kehittyä entistäkin paremmaksi siinä mitä teemme. Siksi olemme viime vuosien ai- kana investoineet määrätietoisesti uusiin tiloi- hin, henkilöstöön, tuotantoprosesseihin sekä jatkojalostukseen”, Paavola kertoo. Vihannes-Laitilan valikoimassa on yli 40 eri kasvilajiketta ja vakkasuomalaisia kasvik- sia syödään suomalaisissa ruokapöydissä aina Hangosta Utsjoelle asti. ”Vakka-Suomi on vihannesten aitta ja koko Suomen mittakaa- vassa merkittävä alue juuresten tuottajana”, Paavola toteaa. Tulevaisuus näyttää kasvisten tuotannossa ja jalostamisessa valoisalta. ”Kas- viruoasta ollaan hyvin kiinnostuneita ja ruoan kotimaisuuden tärkeys on korostunut viime aikoina entisestään. Vihannesalalla jäljitettä- vyys on ollut itseisarvo jo kauan”, Paavola sa- noo. Suurin osa vakkasuomalaisista kasviksis- ta myydään kaupparyhmien omien brändien väreissä, mutta Vihannes-Laitilan oman mer- kin osuus nousee koko ajan. ”Tänä päivänä oman merkkimme osuus myynnistä on noin 25% ja pyrimme kasvattamaan sen osuutta tulevaisuudessa entisestään.” VAKKA-SUOMEN VIHANNESAITASTA KASVIKSIA KOKO SUOMEEN Vihannes-Laitila katsoo tulevaisuuteen toiveikkaasti ja panostaa uusiin kasvilajeihin ja jatkojalostukseen. ILMOITUS Tero Nousiainen esittelee retikkaa, joka on uusi lajike Vihannes-Laitilan valikoimassa. 80 vakkasuomalaisen perheviljelijän omis- tamassa yrityksessä yhteen hiileen puhalta- minen on kehityksen a ja o. ” Kaikki lähtee kotitiloiltamme ja suunnitelmallinen yhteis- työ on avainasemassa. Kuluttajien innostus kasvisruokaa ja ympäristöä kohtaan lisään- tyy jatkuvasti ja samalla myös uudet kasvi- lajit kiinnostavat. Suunnittelemme yhdessä viljeltävät lajikkeet ja määrät, ja sadon to- teuttamista seurataan satoennusteen avul- la”, Paavola kertoo. Suunnitelmallisuus liittyy myös vahvasti ruokahävikin hallinnoimiseen. ”Ruokaketjun hävikin pienentäminen on tär- keä asia ja se alkaa jo tiloilta, kun valitaan, mitä lajikkeita kasvatetaan ja miten paljon. Oikeanlaiset säilytysolosuhteet vähentävät hävikkiä ja takaavat tuoreuden. Myös sopi- vat pakkauskoot pienentävät hävikkiä koti- ja ammattikeittiöissä.” Kysyntään vastataan rohkeilla investoin- neilla, josta hyvä esimerkki on automatisoitu sipulipakkauslinja. Näkyvimmän investoinnin tarkkanäköisimmät Ukintien kulkijat ovat voi- neet havaita Vihannes-Laitilan katolla, jonne nousi kevään aikana oma aurinkovoimalai- tos. ”Meillä on monia tuotantotiloja, joiden täytyy säilyä kylminä säällä kuin säällä. Au- rinkoenergian voimin tilat pysyvät kesällä viileinä ja energiasäästökin on merkittävä.” Jari Paavola sanoo. Panostamalla jatkojalos- tamiseen pyritään mahdollistamaan kasvis- ten käyttäminen myös arjen kiireen keskellä. ”Kaikkihan me haluamme käyttää enemmän kasviksia, mutta kiireisessä arjessa ne saatta- vat usein unohtua. Kun kasvikset on saata- vana valmiiksi pestyinä ja kuorittuina, ne on helpompi ottaa mukaan päivittäiseen ruoka- valioon”, Paavola toteaa. Juuri nyt sadonkorjuuonkuumimmillaan ja vakkasuomalaisilta pelloilta korjataan talven kasvikset suomalaisiin koteihin ja keittiöihin. Ensi talvena voi kokeilla vaikka raitajuuripais- tosta, juuripersiljaa uunissa tai maa-artisok- kakeittoa. Vihannes-Laitila Oy Kalannintie 896, 23600 Kalanti www.vihanneslaitila.fi | p. 02 848 2800

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=