What's going on in Uusikaupunki

Torstaina 3. lokakuuta 2019 17 ? – I am here to work, and I amnot going anywhere. I was a cook inaChinese restaurant back at home in China but I knew that my dad neededmy help so I left China and came to this country. My mother has also come to help a few times over the past seven years, but I will stay and help my dad take his business to the next level, says Kun. NEITHER Kun or Yuliang speak fluent Finnish or En- glish, their main language is Chinese. Fortunately, Kun brought along with him a re- ally interesting gadget from China. It is called IFLYTEK 3.0. This device enables Kun and his father to finally in- teract with people and have understandable conversa- tions with patrons as they come into the restaurant for lunch and dinner. This inno- vative piece of hardware has been constructed to support translation fromChinese into Finnish and Chinese into En- glish, as well as Finnish into Chinese, and English into Chinese. Now the Zhao family can easily communicate with the residents of Uusikaupunki and begin to try and create long-lasting relationships. Kun is in his twenties and would like to have a social life here in Finland, he is plan- ning to take Finnish courses at the local Kansalaisopisto when he finds the time to be away from the store. Yu l i a n g a n d Ku n want to say a big thank you to everyone who has supported them over the years. – Overall I must say that the Finnish people have been very tolerant withme because they know that I do not speak the language. Thank you so much for accepting me local friends, Yuliang says. types of food trends and I will also introduce you to a foreigner-owned restau- rant here in Uusikaupunki who is using locally grown foods and ingredients to make one of the world’s most popular cuisines. Hopefully, you will gain some insight into food culture in Finland and ”What’s going on,” with Food in Uusikaupunki. Enjoy! Mistä on kyse? Uudenkaupungin Sa- nomat julkaisee kuu- kausittain Granger T. Simmonsin teke- män What’s going on -osion. Sivustolla ker- rotaan kaupunkiin muuttaneille kaupun- gin kuulumisia ja toi- saalta tuodaan muu- alta tulleiden kuulu- miset kaupunkilaisten tietouteen. Granger vieraili kaupungin ainoasta kiinalaisessa ravinto- lassa, jota pyörittävät isä ja poika. Kommu- nikointi asiakkaiden kanssa tuotti aluksi vaikeuksia, mutta niistä on selvitty. Granger kertoo myös suomalaisesta ruoka- kulttuurista ja luomu- ja lähiruoasta. Words of the month ■■ Lähiruoka – Locally grown foods ■■ Luomu – Organic 1) Mitä uutta virastoa johtaa Raija Toiviainen? 2) Mikä Suomen apurahasäätiöistä jakoi eniten varojaan vuonna 2018? 3) Kuka voitti kiekonheiton miesten MM-kultaa vuonna 2019? 4) Entä kuka 400 metrin aitajuoksun? 5) Kuka Akun Ankan sarjakuvahahmo asuu Vesuvius-tulivuorella? 6) Minä vuonna Suomen väkiluku alkaa Tilastokeskuksen mukaan nykykehityksellä vähentyä? 7) Keiden avioero on ollut Yhdysvaltojen historian kallein? 8) Entä kuinka monta euroa arviolta ex-mies maksoi siinä ex-vai- molleen? 9) Mikä on ensimmäisen kauden kansanedustajan Sheikki Laakson puolue? 10) Entä onko Sheikki hänen virallinen etunimensä? 1) Syyttäjälaitosta. 2) Suomen Kulttuurirahasto. 3) Daniel Ståhl, Ruotsi. 4) KarstenWarholm, Norja. 5) Milla Magia. 6) Vuonna 2031. 7) Jeff ja MacKenzie Bezosin. 8) 35,0 miljardia dollaria. 9) Perussuomalaiset. 10) On, vaihdettu 1990-luvulla. 10 KYSYMYSTÄ 1 ? KIRSI HÖGLUND Ravintola Luode tarjoaa luksusta arki-iltoihin ja viikonloppuihin UUSIKAUPUNKI Katja Kaartinen Joose Lautala ja Henna Vaittinen ovat tuttuja kas- voja Uudessakaupungissa. He ovat yhdessä ja erikseen työskennelleet useissa uu- sikaupunkilaisissa ravin- toloissa sekä tiskin takana, salissa että keittiössä. Viime kesänä pariskunta avasi Iso- Haiduksen saareen ravintola Odinen. Viime toukokuussa he tekivät vuokrasopimuksen myös Sepänkadun entisen Kimchin ravintolatiloista ja huomenna perjantaina tilaan avataan pariskunnan toinen yhteinen ravintola Luode. – Pyöritämme jatkossa Odinea kesäisin ja Luodetta talvisin. Siten pystymme työllistämään itsemme yrit- täjänä läpi vuoden, Vaittinen kertoo. LUODEON jatkossa auki kes- kiviikosta sunnuntaihin. Ra- vintola avaa ovensa ilta-asi- akkaille ja on viikonloppuisin auki päivästä iltaan asti. Asia- kaspaikkoja ravintolassa on 50 ja pöytiin asetellaan val- koiset pöytäliinat ja kynttilät tunnelmaa tuomaan. Ravin- tola Luode tarjoaa yksittäi- siä ala carte -annoksia sekä neljän ja kuuden annoksen maisteluannoksia viinipake- teilla tai ilman. –Olemme selkeästi illallis- ravintola. Halusimme testata jotakin uutta, koska kaupun- gissa on jo runsaasti lounas- tarjontaa. Neljän ja kuuden ruokalajin paketeilla halu- amme tarjota arjen luksusta, Vaittinen toteaa. Luoteeseen on tulossa laaja 17 pullon viinivalikoima ja pariskunta käynnistelee perjantai-iltoihin after work -henkistä tarjoilua. Erikois- ruokavaliot otetaan ravin- tolassa huomioon ja kaikki ruoat valmistetaan laktoo- sittomina. PARISKUNTA keksi ravin- tola Luoteen nimen yhdessä ja halusi, että se sopii yhteen myös Odinen kanssa. – Halusimme valita il- mansuunnan ja luode kuu- lostaa sanana kivoimmalta. Voimme myös leikitellä eri ilmansuunnista tulevilla ruo- kapaketeilla, Lautala lisää. Luoteessa tarjottuihin ruo- kiin käytetään mahdollisim- man paljon lähituottajien tuotteita. Kurpitsat tulevat Kallelasta, possu Vehmaalta ja perunat Lepäisiltä. Sienet ja jäkälät kerätään lähimet- sistä. Myös ravintolan ruo- kalista eroaa hiemanmuusta paikallisesta tarjonnasta. – Toki olisi helpompaa ti- lata tukusta kaikki, mutta haluamme tuoda esille lähi- ruoan merkitystä. Ruokalis- tallemme ei tule burgeria tai pizzaa. Burgeria Joose joutui kesällä vääntämään saaressa liki kyllästymiseen asti ja piz- zaa varten tarvitsisimme eril- lisen uunin, Vaittinen kertoo. RAVINTOLASSA tehdään mahdollisimman paljon ruo- kia ja niiden osia itse. Pari on muissa ravintoloissa oppinut paljon sekä hyvistä että huo- noista käytännöistä. – Meille on tärkeää, että saamme tehdä, mitä halu- amme. Halusimme tehdä töitä itsellemme ja tehdä työtä omalla tavallamme. Jokaisella on oma tapa tehdä töitä, tärkeintä on, että työt tulevat hoidetuksi, Vaittinen sanoo. Luoteen avajaishetkellä ruokalistalta löytyy esimer- kiksi kurpitsakeittoa, nau- tatartaria, karitsaa, kalaa ja possunkylkeä. Jälkiruoka- vaihtoehtoina on omenaa ja inkivääriä sekä suklaata kol- mella tavalla. – Keittiössä on tärkeää se, kuinka ruoka tehdään. Ulkoi- sesti samanlaiset annokset on myös maistuttava asiak- kaan suuhun samanlaiselta, Lautala huomauttaa. ▼▼ Sepän- kadulle aukeaa uusi ravintola perjantaina Joose Lautala ja Henna Vaittinen pyörittävät kesäisin Haiduksessa ravintola Odinea. Nyt he avaavat Sepänkadulle ravin- tola Luoteen, jonka avulla he työllistävät itsensä kesäajan ulkopuolella.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=