11 KESÄ 2023 Julkkiskokki on löytänyt paikkansa Kemiönsaarelta Luonto, ympäristö ja vahva brändi. Kun julkkiskokki, villiyrttiharrastaja ja ruokakirjoittaja Sami Tallberg ensimmäistä kertaa kävi Söderlångvikin tilalla Dragsfjärdissä, hän tiesi, että tämä oli hänen etsimänsä paikka. Tilan omistaja, Konstsamfundet, oli pyytänyt Tallbergia vetämään ravintolaa. Toukokuun alusta lähtien hän on pyörittänyt bistroa ja kahvilaa Ateljé Sami Tallberg × Söderlångvik. KEMIÖ ON Tallbergille aiemmasta täysin tuntematon, mutta muistuttaa häntä Tyköstä, jossa hän asui pari vuotta. – Sen osan minusta, joka jäi sinne, olen löytänyt täältä, Tallberg sanoo. Hän on turkulainen, mutta asuu nyt mökissä Björkbodassa. Joten ehkä sinusta tulee tänä syksynä Kemiön vakituinen asukas? – Riski on olemassa, Tallberg sanoo ja vakuuttaa, että hän ei vitsaile ylistäessään luonnonkaunista saarta. Hän keskittyy nyt täysillä uuteen kesäravintolaansa. Turun lentoaseman lähellä sijaitseva ravintola Finnish Design Shopin yhteydessä on saanut jäädä. LUONTO ON Tallbergille äärimmäisen tärkeä: viimeisen 25 vuoden ajan luonnonvaraiset syötävät kasvit ja yrtit ovat vieneet suurimman osan hänen ajastaan. Hän on vuosien saatossa löytänyt Suomen luonnosta 122 yrttiä ja 80 syötävää sientä. Hänellä on myös jo pitkä lista pelkästään Söderlångvikin tilalta löytyvistä luonnonvaraisista syötävistä kasveista, Kävellessämme maatilalla pysähdymme maistelemaan tien vieressä kalliolla kasvavaa lakritsimaista kallioimarretta. Se on hyvää arominvahvennetta. – Kallioimarre muistuttaa minua. Se on sitkeä ja menestyy äärimmäisissä olosuhteissa, Tallberg sanoo pilke silmäkulmassa. TALLBERGIN RUOKAFILOSOFIA on aina ollut maukas ja huolella valmistettu luonnonmukainen ruoka kestävistä raaka-aineista. Bistron painopiste on lounastarjoilussa. Kahdeksan Lontoon työvuotta on opettanut Tallbergiä arvostamaan laadukkaita lounaita, sillä ne voivat olla peräti vaihtoehto illalliselle. Tarjolla on esimerkiksi villiyrttitabbouleh seitsemällä villiyrtillä ja alkuruoaksi tervalla maustettuja tomaatteja. Pääruoka voi olla pihvi tai vegaaninen vaihtoehto, ja jälkiruoaksi voit valita esimerkiksi tilan oman jäätelön. – Se on paikka, jossa saa laadukasta ruokaa, mutta ei pelkästään herkkusuille. Tule sellaisena kuin olet! Kolmen ruokalajin lounaalle löytyy myös yksinkertaisempia vaihtoehtoja, kuten pastaa ja katkarapusalaattia. Tai ehkä voit nauttia vain kahvin ja jäätelön. TALLBERGIN TAVOITTEENA on tuoda ruokalistalle mahdollisimman paljon lähituotettua ruokaa. Hän ottaa mielellään vastaan vihjeitä. Toistaiseksi yhteistyökumppaneina on lähinnä vain kalastaja ja lihantuottaja Sauvosta. Mutta miksi sitten luonnonvaraiset yrtit? Voit lukea selityksen yhdestä Tallbergin keittokirjoista. Kaikki alkoi Lontoossa, kun eräs johtava villiyrttiasiantuntija tarjosi Tallbergille merikaalia. Vihannes päätyi heti ruokalistalle ja poimintamatka Ison-Britannian itärannikolle muutti Tallbergin elämän. ”Antauduin villille luonnolle ja olin löytänyt elämän tarkoituksen!” kirjoittaa Tallberg. Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi Suomentanut: Kaj Wallenius »»Sami Tallberg vetää Söderlångvikin ravintolaa. OMASSA KEITTIÖSSÄÄN. Söderlångvikin Bistrossa on kaksi keittiötä. Yksi on Sami Tallbergin oma, jonne voit varata paikan Kokin pöytään. EMILIA ÖRNMARK RAVINTOLA. Sami Tallbergin uusin ravintola sijaitsee Kemiönsaaressa, Söderlångvikin tilalla. Välkommen!
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=