2 SOMMAR 2023 Nagu bjuder på godsaker för läckergommarna Lokala råvaror i kombination med ett modigt företagande är nyckeln till Nagus växande renommé som ett eldorado för gourmander. Nagu har blivit the place to be, också för den som söker det där lilla extra i matväg. Potatisen är fortsättningsvis överlägsen kung här - man älskar att odla och äta päron (uttalas med kort ä på Nagumålet) - men påhittiga producenter bjuder också på andra unika smakupplevelser av det som havet, åkrarna, skogen och djuren ger. Här är sju tips på Naguspecialiteter: Gin från Nagu I de gamla båthallarna i Vikom, ett par kilometer från kyrkbyn, står stora äkta kopparpannor i stället för flytetyg. I pannorna kokar en veritabel framgångssaga med doft av enbär och andra örter. År 2019 lanserade barndomskompisarna Jonathan Smeds och Anton Lindholm en torr gin med smak av “kärnan i den karga skärgården”. Efter det har Nagu Distillerys produktpalett utvidgats med en blommigare ginsort för att fira den finska midsommaren och en akvavit i vackert målad flaska. Dryckerna har först lanserats i den närbelägna Alkobutiken och de säljs i de lokala restaurangerna, i flaskor som tar fasta på hemorten. På etiketten till den första ginsorten finns ett fisknät i guld som företagarna själva ritat och på akvavitflaskan hittas texten till Naguvalsen. Härnäst planerar destilleriet att lansera ett kryddbrännvin och ett äppelbrännvin. Också destilleriets whisky har snart lagrats tillräckligt länge för att få börja säljas. Nästa sommar hoppas Smeds och Lindholm kunna öppna restaurang och tasting room i kyrkbyn för den som vill prova på whiskyn. Mikrogrönsaker I samma Vikomhallar spirar också trendiga mikrogrönsaker. Här odlar Nagu Greens grönsaker av miniformat under energisnåla led-lampor. I stora lådor trängs bland annat solrosskott, ärtskott, rädisskott och broccoliskott. Skotten får växa i max två veckor och är därför sprängfyllda av smak och vitaminer. De kan användas i sallader, strös över pizzan, klippas över smörgåsen eller slukas au naturel. Mikrogrönsakerna används också av de lokala restaurangerna, bland annat legendariska L`Escale, och kan köpas i K-butiken i Nagu och Korpo. Rökt fisk I den välbesökta gästhamnen står Börje Öhman och röker regnbågsforell i tre stora rökugnar, både hela fiskar och filéer. Röken och doften ringlar över strandpromenaden, och ofta uppstår en kö utanför den röda fiskboden. I 36 år har Öhman sålt fisk i hamnen, så inget under att Börjes fisk har blivit ett lokalt fenomen och ett måste för många besökare. Regnbågsforellen köper Öhman från Haverö, men gös och abborre fångar han själv i ryssjor. En vanlig sommardag går det åt cirka 150 kilo fisk och under midsommarhelgen det dubbla. Hemligheten bakom populariteten är att inte krångla till det hela, enligt Öhman. Sortimentet är snävt men noga övervägt: rökt fisk i huvudsak, lite färsk fisk och lite potatis. När råvaran är pinfärsk och rökningen görs av ett proffs - då kan kunden vara säker på att resultatet är läckert. Gott på ”bensinmacken” Det är inte alla bensinmackar som kan stoltsera med en bar som serverar allt från husmanskost till sniglar och stekt nötlever. Minttus bar och kök har varit en vitamininjektion för både lunchutbudet och kvällsprogrammet i Nagu, året om. En del kanske minns krögaren Minna Ohvo då hon drev Bystrand och Strandkrogen, men vintern 2022 tog hon över “bar´n” i anslutning till SEO-macken vid Skärgårdsvägen, precis i centrum av Nagu. Sedan dess har driftiga Ohvo satsat på bland annat frågesport på fredagskvällar, snofsiga temamenyer under olika högtidsdagar och rejäl lunchmat som kan köpas till reducerat pris om det blir över. Som extra krydda kan matgästerna snappa upp det senaste byskvall … förlåt, de viktigaste nyheterna, som sig bör sig på en riktig närkrog. Snart: Landets största vingård Snart kan Nagu stoltsera med landets största vingård, men inte riktigt än. Som bäst håller Annika Blåfield och Herman Haapman på att anlägga en vinodling på Fagerlunds gamla gård, cirka tio kilometer från kyrkbyn. I stora växthus ska druvor som Merlot, Pinot noir, Chardonnay och Riesling odlas. I anslutning till vinodlingen byggs en vinvetenskaplig trädgård med hundra olika druvsorter, en gårdsbutik, en restaurang och inte minst ett stort konstcentrum. Planen är att få allt klart till sommaren 2024. Men redan i sommar öppnar här ett kafé, en shop och en plantförsälj- »»Trendiga mikrogrönsaker i en gammal båthall, fisk direkt ur rökugnen i gästhamnen, plättar på ankägg under bya evenemang och lokalt tillverkad gin i den lilla Alkohandeln. GIN FRÅN NAGU. Hembygden ska synas i varumärket och på flaskorna, enligt destilleriets filosofi. ÖPPNAR SITT PARADIS. I sommar öppnar Annika Blåfield och Herman Haapman ”Paratiisi” i liten skala. Det blir kafé, shop och plantförsäljning – i väntan på det egna vinet i nästa år. MITT I KYRKBYN. Minttus bar och kök är ett välkänt landmärke för både ortsbor och besökare.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=