3 KESÄ 2023 FRAMTIDSVISIONER. Jonathan Smeds (på bilden) och kumpanen Anton Lindholm drömmer om att utöka dryckessortimentet och bygga en restaurang och ett tasting room i kyrkbyn. SUSANNA LANDOR NAGUFISK. Temperaturen i Börje Öhmans rökugn i gästhamnen är 70-80 grader och regnbågsforellen röks i ett par tre timmar, beroende på storlek. ANKÄGG. Är snäppet större än hönsägg. Av dem gör Mats Fagerlund på Koum Östergård till exempel plättar. ning. Från midsommar tar Blåfield och Haapman emot besökare som vill avnjuta en kopp kaffe, köpa chili- och örtplantor och umgås med tuppen Adam och alla hans Evor. Paret har döpt sin satsning till konstcentrum Paratiisi. Plättar på ankägg På tal om fjäderfän. Plättar gjorda på ankägg hör inte till vanligheterna, men på många större evenemang i Nagu står Mats Fagerlund från Koum Östergård och steker sina frasiga specialplättar. Den som vill testa de här fififififinlandssvenska plättarna kan till exempel besöka den traditionella potatisfestivalen De vita päron som den 17 juni inleder säsongen på Nagu sommartorg i södra hamnen. Sist men inte minst: Glöm inte Nagupärona! Alla vet att Naguknölarna är de bästa knölarna, det är sedan gammalt! Susanna Landor nyheter@aumedia.fi

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=