30 SOMMAR 2023 Nauvo on nykyään herkkusuiden mekka Suomen Saint-Tropezissa on kesäisin kosmopoliittinen tunnelma. Nauvosta on tullut paikka missä kannattaa olla, niille, jotka etsivät ruoan suhteen sitä pientä extraa. Paikalliset raaka-aineet yhdistettynä rohkeaan liiketoimintaan ovat avaimet Nauvon kasvavaan maineeseen ruoan ystävien Eldoradona. Peruna on edelleen kuninkaiden kuningas – ihmiset rakastavat perunoiden viljelyä ja syömistä – mutta kekseliäät tuottajat tarjoavat myös muita ainutlaatuisia makuelämyksiä meren, peltojen, metsän ja eläinten antimista. Tässä seitsemän vinkkiä Nauvon erikoisuuksiin: VIKOMIN vanhoissa venevajoissa, muutaman kilometrin päässä kirkkokylästä, on kellukkeiden sijaan isoja aitoja kuparipannuja. Pannuissa poriseekin todellinen menestystarina, katajan ja muiden yrttien tuoksussa. Lapsuudenystävät Jonathan Smeds ja Anton Lindholm toivat vuonna 2019 markkinoille kuivan ginin, jonka maku löytyy ”karun saariston ytimestä”. Sen jälkeen Nagu Distilleryn tuotevalikoimaa on, suomalaisen juhannuksen kunniaksi, laajennettu kukkaisemmalla ginillä ja kauniisti maalatussa pullossa tulevalla akvaviitilla. Juomat tuli ensin myyntiin lähialkossa ja niitä myydään myös paikallisissa ravitsemusliikkeissä, kotikaupunkia kunnioittavissa pulloissa. Ensimmäisen ginisortin etiketissä on yrittäjien itsensä piirtämä kultainen kalaverkko ja akvaviittipullosta löytyy Naguvalssin lyriikat. Seuraavaksi tislaamo suunnittelee tuovansa markkinoille maustetun viinan ja myös omenasellaisen. Tislaamon viskikin alkaa kohtapuolin olla säilytetty riittävän kauan myytäväksi. Ensi kesänä Smeds ja Lindholm toivovat voivansa avata kirkkokylään ravintolan ja maisteluhuoneen niille, jotka haluavat kokeilla tätä viskiä. SAMOISSA Vikomin halleissa itää myös trendikkäitä mikrovihanneksia. Täällä Nagu Greens viljelee minikokoisia vihanneksia energiatehokkaiden LED-valojen alla. Isoissa laatikoissa kasvaa muun muassa auringonkukanversoja, herneenversoja, retiisinversojat ja parsakaalinversoja. Versojen annetaan kasvaa enintään kaksi viikkoa, jolloin ne ovat täynnä makua ja vitamiineja. Niitä voi käyttää salaateissa, pizzan päällä, voileivällä tai ihan sellaisenaan. Mikrovihanneksia käyttävät myös paikalliset ravintolat, kuten legendaarinen L`Escale, ja niitä on saatavilla myös Nauvon ja Korpon K-kaupoissa. SUOSITUSSA vierasvenesatamassa Börje Öhman savustaa kirjolohta kolmessa suuressa savustusuunissa, niin kokonaisia kaloja kuin fileitäkin. Savu ja tuoksut leijuvat rannan yllä, ja punaisen kalakojun ulkopuolelle muodostuu jonoa. Öhman on myynyt kalaa satamassa 36:n vuoden ajan, joten ei ihme, että Börjen kalasta on tullut paikallinen ilmiö ja monille vierailijoille välttämätön hankinta. Öhman ostaa kirjolohensa Haveröltä, mutta kuhat ja ahvenet hän pyytää itse rysällä. Normaalina kesäpäivänä kalaa menee noin 150 kiloa ja juhannusviikonloppuna tuplasti tämän verran . Suosion salaisuus on Öhmanin mukaan se, että hän pitää asiat yksinkertaisina.. Valikoima on suppea, mutta huolellisesti harkittu: pääasiassa savustettua kalaa, vähän tuoretta kalaa ja vähän perunoita. Kun raaka-aine on aivan tuoretta ja ammattilainen hoitaa savustuksen, asiakas voi luottaa siihen, että lopputulos on herkullinen. KAIKILLA huoltoasemilla ei ole baaria, joka tarjoilee kaikkea kotiruoasta etanoihin ja paistettuun naudanmaksaan. Mintun baari ja keittiö ovat olleet piristysruiske sekä Nauvon lounasvalikoimaan että iltaohjelmaan ympäri vuoden. Jotkut saattavat muistaa ravintoloitsija Minna Ohvon, kun hän veti Bystrandia ja Strandkrogenia, mutta talvella 2022 hän otti hoitaakseen SEO-huoltiksen yhteydessä olevan baarin Saaristoteillä, aivan Nauvon keskustassa. Siitä lähtien yritteliäs Ohvo on panostanut muun muassa perjantai-iltojen tietokilpailuihin, juhlapäivien tyylikkäisiin teemamenuihin sekä runsaisiin lounastarjoiluihin, joita voi ostaa myös alennettuun hintaan, jos sitä jää yli. Lisämausteena ruokailijat voivat kuulla viimeisimmät kylän juorut ... tai siis, tärkeimmät uutiset, kuten todellisessa lähipubissa on tapana. KOHTAPUOLIIN Nauvo voi ylpeillä maan suurimmalla viinitarhalla, mutta ei ihan vielä. »»Trendikkäitä mikrovihanneksia vanhassa venevajassa, kalaa suoraan vierassataman savustimesta, ankanmunista paistettuja lettuja kylätapahtumissa ja paikallisesti valmistettua giniä paikallisesta Alkosta. KESKELLÄ KYLÄÄ. Mintun baari ja keittiö ovat olleet piristysruiske sekä Nauvon lounasvalikoimaan että iltaohjelmaan ympäri vuoden. ANKANMUNIA. Ankanmunista valmistetut räiskäleet eivät ole niitä tavallisimpia, mutta niitä saa monissa suuremmissa tapahtumissa Nauvossa. Mats Fagerlund Koum Östergårdilla kasvattaa ankkoja. VIINIÄ TULOSSA NAUVOSTA. Annika Blåfield ja Herman Haapman ovat perustamassa viinitarhaa Fagerlundin vanhalle maatilalle, noin kymmenen kilometrin päässä kirkkokylästä. Viinitarhan yhteyteen rakennetaan viinitieteellinen puutarha, jossa tulee olemaan sata erilaista rypälelajiketta, maatilakauppa, ravintola ja taidekeskus. Kaikilla huoltoasemilla ei ole baaria, joka tarjoilee kaikkea kotiruoasta etanoihin ja paistettuun naudanmaksaan.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=