4 SOMMAR 2023 Turun tunnetut ravintolat tilaavat – ja Deliverde toimittaa Ennen kuin Kaskis-ravintolan Michelin-kokit aloittavat luksusruoan valmistamisen tapahtuu kulissien takana yhtä ja toista. Kaikki tämä suoritetaan Paimalassa, noin yhdeksän kilometriä keskustasta sijaitsevalla maatilalla, jonne Lindrothin perhe on asettautunut. Kauppapuutarhan, josta myöhemmin tuli Deliverde, perustivat Liisa, Hannu ja Eero Lindroth vuonna 1996. He myivät jo varhaisessa vaiheessa yrttejä ja vihanneksia ravintoloihin, kuten Paninille ja Blankolle. Heistä on sittemmin tullut ravintolamaailman kuuluisuuksia, joiden asiakkaisiin kuuluu monia suomalaisia Michelin-ravintoloita. VUONNA 2017 tehdyn suuren laajennuksen jälkeen perheen tilat käsittävät kolme hehtaaria peltoja ja kaksi hehtaaria kasvihuoneita. – Kasvatamme melkein mitä tahansa. Myymme pääasiassa yrttejä ja salaatteja, mutta myös vihanneksia ja juureksia. Teemme parhaamme täyttääksemme asiakkaittemme toiveet, Liisa Lindroth sanoo. Hän sanoo, että ravintolat haluavat hyvää ja kaunista, ja sitä Deliverde toimittaa mielihyvin. TURUN SUURET RAVINTOLAT tilaavat päivittäin keskimäärin 15–20 kiloa salaattia. Lisäksi he pitävät erityisesti uusista perunoista, porkkanoista, retiisistä, kevätsipuleista, pinaatista ja erilaisista kaaleista sesongin salliessa. – Minttu on kestosuosikkimme, kun taas esimerkiksi korianteri, hunajajuurikas, fenkoli, keltainen porkkana ja sellerikaali ovat olleet tämän kevään trendituotteita. Ravintolat eivät myöskään epäröi esittää toiveita ja ideoita. – Pekka Terävä Ravintola Oloksesta halusi pieniä hunajajuurikkaita ja Simo Raisio Kaskiksesta halusi jättää varret fenkoliin, Liisa kertoo esimerkkeinä. JOKA ILTA ravintolat tilaavat, mitä he haluavat Deliverden toimittavan seuraavana aamuna. Näin ollen kauppapuutarhan myyntimäärät vaihtelevat päivittäin. – Yksi tai kaksi pakettiautoa ajaa Turkuun päivittäin. Aamuisin tulee kiire, kun kaikki pitää ehtiä korjata ja pakata. DELIVERDEN SUURIMPIA asiakkaita ovat ravintola Kaskiksen lisäksi Kakolan rousu sekä koko Voiveljet-ketju, CT-ravintolat ja TOK. – Yksittäisten ravintoloiden päivittäin tilaamat määrät eivät ole kovin suuria. Mutta pienistä puroista kasvaa iso joki, Liisa sanoo ja kertoo, että he toimittavat yksistään Turussa noin viiteenkymeneen ravintolaan ja myös aika moneen pääkaupunkiseudullakin. SE, ETTÄ IHMISET ovat yhä enemmän kiinnostuneita lähiruoasta, on hyödyttänyt Deliverdeä, jolla olo muutama rankka vuosi pandemian ja korkeiden tuotantohintojen puristuksissa. – On hienoa nähdä, kuinka ruoasta on tullut koko väestön harrastus ja ilon lähde. Maja Meurman maja.meurman@aumedia.fi Suomentanut: Kaj Wallenius »»Tilalla Turun ulkopuolella viljellään salaattia, yrttejä ja vihanneksia, joita käyttää päivittäin viitisenkymmentä turkulaista ravintolaa. PERHEYRITYS. Liisa Lindroth perheineen johtaa yritystä, joka toimittaa tuoreita yrttejä, salaatteja ja vihanneksia Turun ravintoloihin. MAJA MEURMAN RAVINTOLAT HALUAVAT HYVÄÄ JA KAUNISTA. Deliverde toimittaa tuotteitaan noin viiteenkymmeneen ravintolaan Turussa. Minttu on kestosuosikki, kun taas esimerkiksi korianteri, hunajajuurikas, fenkoli, keltainen porkkana ja sellerikaali ovat olleet tämän kevään trendituotteita.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=