Angelo Tursi on pyörittänyt italialaista gelatoa myyvää Nuvolea Turun keskustassa jo kymmenen vuoden ajan. Nuvolen perusti ystäväporukka vuonna 2010 ja kolme vuotta myöhemmin Tursi otti sen hoitaakseen. Koronapandemia vaikeutti bisnestä, mutta Nuvole piti pintansa, ja tänä kesänä Tursi ja hänen sisarensa Filomena avaavat myös palkitun pizzerian 450°C viereisiin tiloihin. Sama pizzeria avaa lisäksi liikkeen Naantalissa ja siellä tullaan myös myymään Nuvole-jäätelöä. NUVOLE OLI ENSIMMÄINEN jäätelöbaari Suomessa, joka myi ainoastaan gelatoa. Jäätelö valmistetaan 100 neliömetrin varasto- ja valmistustilassa Hansakkorttelin kellarikerroksessa. Eli mikä onkaan konseptinne salaisuus? – Käytämme tuoretuotteita, emme lainkaan esansseja tai lisäaineita. Tavallisessa kaupasta ostetussa jäätelössä on paljon ilmaa, mikä näkyy koostumuksessa, koska se sulaa nopeammin. Tietysti meidänkin jäätelössämme on ilmaa, mutta sitä ei työstetä samalla tavalla. Raaka-aineet ovat tärkeitä artesaanijäätelössä. Rasialliseen mansikkajäätelöä kuluu kilo mansikoita. TURSI KERTOO, että asiakkaat kutsuvat heidän suklaajäätelöään yleensä tummaksi suklaaksi, vaikka jäätelössä ei ole kuin noin 10–12 prosenttia kaakaota. – Teollisuusjäätelössä on 3–4 prosenttia korkeampi kaakaopitoisuus. Mutta ihmiset ovat tottuneet siihen, että suklaajäätelö maistuu tietynlaiselta. Myös rasvapitoisuus on eri kuin teollisesti tuotetuissa jäätelöissä. Meidän lajikkeissamme on 6–8 prosenttia rasvaa. Lajikkeesta riippuen teollisesti valmistetuissa jäätelöissä on kaksin- tai kolminkertainen määrä rasvaa, mikä myös lisää kaloripitoisuutta tuntuvasti, Tursi sanoo. Alussa asiakkaat tahtoivat usein tietää, miten Nuvolen jäätelö on tehty ja miksi esimerkiksi sitruunasorbetti ei ole keltaista. Vastaus on, että raaka-aine itsessään ei tee siitä keltaista. Mutta limoncello-sorbetti on keltaista, koska sitruunankuori antaa sille väriä. VUOSIEN SAATOSSA markkinoille on ilmestynyt yhä useampia artesaanijäätelön tuottajia. – En tiedä, miten muut artesaanijäätelönsä valmistavat, mutta minusta on mukavaa, että yhä useammat ovat tähän ryhtyneet, Tursi sanoo. Menestyksen avaimet ovat myös jälleenmyyjien käsissä. Nuvolen jäätelöä myydään useissa ravintoloissa ja kahviloissa. Mansikka, suklaa, vanilja ja pistaasi ovat asiakkaiden suosikkimakuja. MYÖS AURALAISEN artesaanijäätelön valmistajan Suomisen Maito Oy:n suosituimpia ovat perinteiset lajikkeet – mutta myös täysin ainutlaatuinen männyn makuinen jäätelö käy hyvin kaupaksi. Osapuilleen kymmenen vuotta toiminut yritys panostaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa jäätelökioskeihin Turussa. Muilla paikkakunnilla heillä oli kioskeja jo viime vuonna. Turussa kioskit sijaitsevat kauppatorilla ja joenrannassa. SUOMISEN JÄÄTELÖ valmistetaan tilan omasta maidosta. Se on keskittynyt luomutuotantoon jo 1990-luvulta lähtien. Tila on jäätelötehtaan lähellä - ja täällä kaikilla lehmillä on omat nimet. – Jäätelön tärkein ainesosa on maito. Käyttämämme marjat ovat luomua ja niin ovat lähes kaikki muutkin ainesosat. Kioskeissa on muutamia tuotteita, jotka eivät ole luomua, mutta suurin osa on, kertoo Suomisen Maito Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Jaana Heikkilä. Jymy-jäätelöä myydään enimmäkseen kaupoissa, mutta osa tuloista tulee myös kioskeista sekä ravintoloista ja kahviloista, jotka ovat ottaneet tuotteen valikoimiinsa. ANNA-LIISA LINDSTRÖM on todellinen jäätelöveteraani Turussa yli 30 vuoden kokemuksellaan. Hänellä on kaksi kioskia joenrannassa, toinen Apteekkimuseon kohdalla ja toinen Teatterisillan kupeessa. Lindström on itse investoinut kioskeihin ja niissä myydään myös vohveleita ja munkkeja. – Kehitän kioskeja haluamallani tavalla, ja se vasta onkin hauskaa. Hän myy kioskeissaan myös pientuottajien lajikkeita, muun muassa Jymyä. Suurin osa jäätelöstä on kuitenkin Ingmanin jäätelöä. Noin puolet jäätelölaaduista on vegaanisia. Yksi vaihtoehdoista on kaurapohjainen pehmisjäätelö, jota saa lakritsin, vaniljan ja mansikan makuisena. Perinteisten makujen, suklaan, vaniljan ja mansikan, lisäksi Lindström kertoo, että varsinkin lakritsi ja päärynä ovat suomalaisten makuun. Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi 52 SOMMAR 2023 Useat turkulaiset kioskit myyvät artesaanijäätelöä – siinäkin perinteiset maut ovat suosituimpia »»Turussa syödään paljon artesaanijäätelöä, vaikka suuret tuotemerkit kuten Pingviini ja Ingman ovatkin hallitsevassa asemassa. GELATON ASIANTUNTIJA TURUSSA. Angelo Tursin omistama Nuvole oli ensimmäinen jäätelöbaari Suomessa, joka myy ainoastaan italialaista jäätelöä, gelatoa. ANNINA SUOMINEN MIELUITEN PERINTEISIÄ MAKUJA. Mansikka, suklaa, vanilja ja pistaasi ovat asiakkaiden suosikkimakuja – myös artesaanijäätelöissä.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=