Suomi 100
SUOMI 100 SSS 30 Teksti: SSS | Anneli Kajander-Ekström Kuvat: SSS | Minna Määttänen Mitä Suomessa on syöty viimeiset sa- ta vuotta? No, si- lakkaa, sianlihaa, perunaa ja herne- keittoa. Toki myös pizzaa, sushia, tex-mexiä ja ke- babia. – Tosi vanhat ruoat ovat pysy- neet sinnikkäästi kotiruokape- rinteessä. Mummot ovat ruokia tehneet, niistä tulee muistoja ja hajuja. Perusasiat pysyvät, Jesse Aaltonen sanoo. Salon seudun ammattiopiston hotelli-, ravintola- ja catering- alan aikuisopiskelijat Jesse Aalto- nen, Johanna Manelius ja Sa- ri Virtanen sukelsivat satavuo- tiseen ruokaperinteeseemme. He valitsivat jokaiselta vuosi- kymmeneltä yhden ruokalajin ja valmistivat nämä herkulliset annokset. Hyvää ruokahalua! Tutkimusmatka oli tekijöil- leen hauska, avartava ja yllät- täväkin. – Suomalaisten suosikki- ruoat ovat pysyneet samoi- na, joten suosikkiruokien listasta ei ollut apua. Suo- malainen ruoka on oikeas- taan tylsää ja yksipuolista, Sari Virtanenmiettii. –Mutta kotoista, Mane- lius lisää. Kaalikääryleet valikoi- tuivat listalle erityissyys- tä. – Ne ovat Salen, president- ti Sauli Niinistön lempiruokaa, JohannaManelius hymyilee. Kaalikääryleet ovat myös Ma- neliuksen lempiruokaa. Niitä on rullattu suvussa sukupolvesta toiseen, ja edelleen hän tekee nii- tä itse. Jesse Aaltonen valitsee suosi- kikseen paistetut silakat. – Nuorempana en tykännyt niistä käryn takia. Sari Virtasen on vaikea päät- tää, ovatko hänen lempiruokaan- sa silakat vai sushi. Sovitaan, että molemmat käyvät. 1960-luvulla syntyneelle Ma- neliukselle tulee mieleen, miten kotona syötiin paistettuja silakoi- ta kolmesti viikossa. –Huh, huh, ne alkoivat tympiä. Nyt ne maistuvat taas ja ovat ihan gourmet-ruokaa. – Paistetut silakat löytyvät myös Shellin listalta, Virtanen huikkaa ja valelee tillivoita sila- koille. 1970-luvulla ruokakulttuuria al- koivat rikastuttaa uudet raaka- aineet, pakasteet ja tuulahduk- set maailmalta. Etunenässä tuli- vat pizzat, ja samaan aikaan juus- ton käyttö ruoanvalmistuksessa räjähti. – Ihan sama, mitä kokkasi, kaikki gratinoitiin juustolla, Vir- tanen sanoo. Pizzan lisäksi alettiin val- mistaa lämpimiä voileipiä ja gratinoituja kasviksia. 70-luvulla tulivat myös broileriruoat sekä val- misruoat ja puolival- misteet, kuten kala- puikot. 1990-luvulle oli vaikea löytää mie- lenkiintoista ruokaa. – Lama masensi ihmiset niin, että he eivät halunneet tehdä ruokaa, vaan he läm- mittivät lähinnä mikro- pizzoja, Virtanen karrikoi. Sushi on helppo valita 2000-lu- vun nostoksi. Se edustaa myös aasialaisen ruoan yleistymistä Suomessa. Johanna Manelius valmisti kolme vuotta sitten ensimmäi- sen kerran sushia sanomalehdes- sä olleen ohjeen innoittamana. – Hauskassa artikkelissa sa- nottiin, että sushiriisi pitää pestä kuin parhaat, silkkiset alusvaat- teet. Kotiruoka pysyy, mausteita tuleemaailmalta. Johanna Maneliuksella on ruo- kamuistoja yhtä lailla silakois- ta kuin sushista. 1910-luku Yksinkertaiset liha- ja kalaruoat. Suolaamalla ja savustamalla ruoka säilyi pitempään. 1920-luku Läskisoosi ja kuoriperunat. Liha oli lähinnä silavaa, joka ruskistettiin omassa rasvassaan. 1930-luku Hernekeitto ja kova leipä. Vaati- mattomista raaka-aineista valmis- tetut keitot olivat yleisiä. 1940-luku Kaalikääryleet. Edullinen arkiruoka. Keräkaalia kasvatettiin kotipuutar- hoissa ja marjoja kerättiin metsästä. SIKA, SILAKKA JA SUSHI
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=