Suomi 100

SUOMI 100 6. JOULUKUUTA 2017 31 1950-luku Paistetut silakat, perunamuusi ja tillivoi. Ruoka, joka sopisi mille tahansa vuosikym- menelle. Coca-Cola rantautui Suomeen vuoden 1952 olympialaisiin. 1960-luku Lihapullat ja perunamuu- si. Ikuinen lempiruoka. Per- silja oli ainoa vihreä ennen salaattien yleistymistä. 1970-luku Täytetyt paprikat juustogra- tiinilla. Ruoan gratinointi oli uutta, ja juustoa käytettiin säästelemättä. Kotona leivo- taan pizzoja, joissa on paksu pohja ja paljon täytettä. 1980-luku Katkarapucocktail. Katkarapu- ja, kananmunaa ja majoneesia sisältänyt cocktail oli uusi, juh- laan kuin juhlaan sopiva alku- ruoka. 1990-luku Tex-mex tacot. Pakastei- den käyttö lisääntyy. Her- ne-maissi-paprika, hema- pa, on käsite. 2000-luku Sushi. Riisipohjaisia suupaloja dipataan vilkkaasti soijakastik- keessa, säilötyssä inkiväärissä ja wasabitahnassa. 2010-luku Metsäinen jälkiruoka. Puolukkaa ja valkosuklaa- ta suklaisella sammalpe- dillä. Kotimaiset marjat ovat jälkiruokien aatelia.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=