What's going on in Uusikaupunki

Torstaina 26. marraskuuta 2020 17 W H A T , S G O I N G O N I N U U S I K AU P U N K I ? Holiday food 5 Cheese Baked Macaroni & Cheese 1liter Whole milk 4 large eggs 2 tsp Salt 1 tsp Pepper 2 tsp Seasoned Salt (Grillimauste) 1 tsp Garlic powder 1 tsp Onion powder 1kg Macaroni 1kg Kermajuusto grated/shredded 400g Port Salut Cheese grated/shredded 200g Gruyere Cheese grated/shredded 300g Yellow cheddar (buy ready to use, in a bag already gra- ted/shredded) 1kg Aged Sharp Cheddar grated/Shredded Instructions: Set your oven to 200 degrees Boil your macaroni in water, add a teaspoon of oil and 1 teaspoon of salt to the water Using a cheese grater, grate your cheeses Mix them together in one bowl Take your milk and eggs, beat/wisk them together until the mixture is yellow Add your seasonings to the liquid mixture and stir Once the macaroni has cooked, strain the water out. Take a big glass dish or aluminum pan out Place a layer of macaroni on the bottom of the pan, then a layer of cheese Mix the layer of cheese with the layer of macaroni Then place another layer of cheese on top and pour a layer of the liquid mixture on top Repeat this process until the pan is full For the top layer place the remaining cheese Pour the last bit of liquid in the pan and try to cover the cheese Do not put so much that the mixture overflows onto the table Place the pan in the oven and set the times for 60 minutes. Once the timer rings, check to see that the top is golden brown Shake the pan a bit tomake sure it is solid and not still liquid If it is not yet ready, place it back into the oven for another half hour Serve hot and cheesy to your guests. Candied Yams/Sweet Potatoes 5 large yams/sweet potatoes 2 tbsp Cinnamon Sugar 1.5 dl Brown Sugar 1/3 dl water 200g Butter 3 dl Marshmallows Instructions: Set your oven to 200 degrees Peel the yams Slice them into thin slices Place them into a baking pan Pour your water over them Cut the butter into small squares Evenly distribute the butter over the sweet potatoes Evenly spread the cinnamon sugar and brown sugar over the yams Cover with foil and place into the oven for 45 minutes Once the timer rings, check the potatoes to see if they are soft and sweet and sticky Take them out and cover them with marshmallows Place back into the oven and let back until golden brown Enjoy warm as a dessert or as a side dish. Mistä on kyse? ■■ Uudenkaupungin Sanomat julkaisee kuukausittain Granger T. Simmonsin tekemän What’s going on -osion. Sivuilla kerrotaan kaupunkiin muuttaneille kaupungin kuulumisia ja toisaalta tuodaan muualta tulleiden kuulu- miset kaupunkilaisten tietouteen. ■■ Tällä kertaa Grangerin aiheena on juhlaruoat. Joulu lähestyy ja Yhdysvalloissa jopa suurempi perhejuhla on Thanksgiving eli Kiitospäivä, jota juhlitaan tänään tors- taina. ■■ Tänä vuonna Granger ei vietä Kiitospäivää tavalli- seen tapaan koronavirusepidempian vuoksi, mutta hän kehottaa silti kaikkia iloitsemaan hetkestä ja etsimään hyviä puolia elämästä. Mukana on myös pari reseptiä ja Korihaiden pelaajien valintoja ruokapöytään. Normally Thanksgiving is celebrated with friends and family but this time things are a bit different. Merellinen joulu- kortti tuo ajatuksia Australiasta UUSIKAUPUNKI UusikaupunkilaisenZacha- riassen-varustamon MS Wasaborg oli jouluna 1956 Australiassa lastaamassa rautaa Japaniin vietäväksi. Laivan I perämiesmerikap- teeni Einar Ilmanen kir- joitti sieltä kirjeen äidilleen Uuteenkaupunkiin. Tämä merikapteenin kirje on Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdis- tyksen tämänvuotisen jou- lukortin aiheena. Kortin kuva-aiheen on maalannut taitavasti uu- sikaupunkilainen taiteilija Markus Kotiranta . ”JOULUN MERKITYS” on meille kaikille suuri ja se tulee köyhäänkin kotiin kunhan sen otamme vas- taan oikein. Kun sydämes- sämme tunnemme sen ilon ja valon, minkä muistoksi joulua vietetään, on meillä todellinen harras joulu, vaikka emme voisi antaa emmekä saisi pienintäkään lahjaa”, Einar Ilmanen kir- joitti äidilleen. ”Meillä oli täällä laivassa hyvin harras joulu ja mie- hissä lauloimme joulu- lauluja. Merimiehen joulu on aina yksinkertainen ja sitä tunnelmaa vailla, mitä joulu on kotona rakkaitten parissa. Mieli palaa kotiin omaisten luo ja ikävä täyt- tää sydämemme täällä vie- raalla maalla”, hän jatkoi. KORTISSA on kuvattuna moottorilaiva Wasaborg Townsvillen satamassa Itä- Australiassa. Taulu on siis Markus Kotirannan käsi- alaa. Merihistoriallisen yhdistyksen joulukorttien ”hovimaalari” Olavi Juuti- lainen ei voinut tällä kertaa tehdä taulua terveydellisten syiden takia. Kortista löytyy lisäksi tie- toja Einar Ilmasesta me- renkulkijana sekä MS Wa- saborgin vaiheista. Merikapteeninalkuperäi- nen kirje onUudenkaupun- gin museon kokoelmissa, jonne Einar Ilmasen leski on sen aikanaan lahjoit- tanut. Kuvamateriaalia on saatu muun muassa hänen veljentyttäreltään Tuire Suomiselta . Joulukortin suunnitte- lusta on vastannut merihis- toriallisen yhdistyksen pu- heenjohtaja Matti Jussila . MONI ON tottunut hank- kimaan merihistoriallisen yhdistyksen joulukortteja Wanhanajanmarkkinoilta. Kun niitä eri tänä vuonna järjestetä, voi kortteja os- taa yhdistyksen tilaisuuk- sista, lauantaina Alisenka- dun varrella avattavasta yrittäjien Joulupuodista sekä Kirja-Vakasta ja Pas- sarista. Kortissa on kuvattunamoottori- laiva Wasaborg Townsvillen satamassa Itä-Australiassa. Merihistoriallisen yhdistyksen tämänvuotisen joulukor- tin kuva-aihe on uusikaupunkilaisen taiteilijan Markus Kotirannan käsialaa. ▼▼ Meri- kapteenin kirje äidilleen Uuteen- kaupunkiin

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=