20 JUBILEUMSNUMMER ÅU ONSDAG 3 JANUARI 2024 I hjärtat av Helsingfors driver krögarparet Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff med västnyländska och åboländska rötter Restaurant Sekel. Restaurangens atmosfär och meny är inspirerad av den glamourösa restaurangkulturen som frodades i Helsingfors för 100 år sedan. Paret Langhoff har gett nytt liv åt gamla klassiker och efterrätten ”Ananasparfait à la Sekel” är en av de rätter som hittas på menyn. – Ananasparfaiten har varit på Sekels meny sedan vi öppnade. Ananas är den råvara vi hittade i flest gamla menyer. Ananas var troligtvis en mycket exklusiv och exotisk råvara för drygt 100 år sedan. När man bjöd till fest ville man bjuda på något speciellt och då blev det ananas till dessert, oftast i frusen form, säger Filip Langhoff. Ananasparfait med ananassallad, rostad vitchoklad och honungstuille (recept för 4) 50 g ananasjuice 1 blad (3 g) gelatin (blötlagt) 50 g äggula 50 ml grädde 50 g socker 150 g grädde (vispad) 1. Blanda äggulor, grädde och socker i en bunke och vispa över vattenbad (kastrull med kokande vatten) till en tjock äggkräm (tar ca 5 minuter). Det går också att använda en stektermometer för att kontrollera att temperaturen på krämen nått 82–85 grader. 2. Värm upp ananasjuicen och smält gelatinet försiktigt i den. 3. Vispa in gelatinblandningen i äggkrämen. Vispa tills krämen nått rumstemperatur 4. Vänd i den vispade grädden. 5. Fyll i silikonformar eller kakform och frys ner. Ananassallad 1 dl ekologisk burkananas 1 tsk vaniljsocker 2 blad mynta Skär ananasen i små tärningar och myntan i strimlor. Blanda med vaniljsockret. Karamelliserad vitchoklad och sås 100 g vitchoklad 1. Bryt chokladen i bitar och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 2. Rosta den i ugnen på 140 grader i cirka 10 minuter eller tills den blivit gyllenbrun. 3. Kyl ner och hacka sedan till pulver med kniv. Honungstuille 15 g smör 15 g honung 15 g äggvita 15 g mjöl 1. Smält honungen och smöret i en kastrull. Blanda sedan i mjölet och äggvitan och rör till en slät smet. 2. Fyll i silikonformar eller spritsa ut på silikonmatta och grädda i ugnen i 150 grader i 4–6 minuter. Uppläggning Efter egen fantasi men kom ihåg att en parfait behöver stå i rumstemperatur några minuter före servering så den inte är stenhård. DANIELA STRENG Jubileumsmeny ÅU:s 200-årsjubileum till ära får vi ta del av några populära restaurangrecept med lokal anknytning. I recepten syns såväl det lokala som det mera exotiska, i linje med vad ÅU erbjudit sina läsare under alla år. Fira ÅU med populära fiskpinnar och ananasdessert Ananas är den råvara vi hittade i flest gamla menyer. Filip Langhoff Ananas var exlusivt för hundra år sedan

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=