21 JUBILEUMSNUMMER ÅU ONSDAG 3 JANUARI 2024 Fiskfärs på gädda 500 g gädda 1 ägg 3 dl grädde 10 g salt vitpeppar 1. Om du inte har en köttkvarn hemma be fiskhandlaren mala filéerna. Det ska göras två gånger. 2. Innan du börjar tillreda färsen se till att alla ingredienser är kyl- skåpskalla. 3. För över den malda gäddan till matberedaren och starta maskinen. Tillsätt ägget, häll i grädden i en tunn stråle. Smaksätt med salt och vitpeppar. 4. Klä en avlång brödform med plastfolie och häll i massan. Ställ formen i 95 graders ugn tills innertemperaturen är 60 grader. Detta tar ungefär en timme. Pojkarnas fiskpinnar 1,5 dl vetemjöl 2 ägg 1,4 dl ströbröd Smör för stekning 1. Skär skivor från den avsvalnade fiskfärsen. Skär skivorna i tre delar eller i sådana bitar du vill. 2. Häll vetemjölet på en tallrik, de lättvispade äggen på en annan och ströbrödet på en tredje. Rulla fiskbitarna först i vetemjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. 3. Stek i en stekpanna i rikligt med smör. Sedan är det bara att njuta av rätten som man själv vill, antingen direkt från pannan eller lite snyggare serverad med kokta potatisar och remouladsås. POPULÄR FRÅN BÖRJAN. Pojkarnas fiskpinnar har varit en populär maträtt på Mami sedan restaurangen öppnade år 2007. VID BORDET. Filip Langhoff driver Restaurant Sekel i Helsingfors. ARKIV/KRISTOFFER NÖJD Pojkarnas fiskpinnar har lagats på restaurang Mami sedan den öppnades 2007. – Maträtten har varit populär sedan vi öppnade, säger restaurangens kock och grundare Marko Rauhala. Restaurang Mami stoltserar med att de använder närprodukter enligt säsong. Dit hör även gäddan som används i de populära fiskpinnarna. – Fisk som har flugit runt världen får aldrig landa på våra tallrikar. Gäddan är en fin fisk och det är viktigt för oss att veta våra ingrediensers ursprung. Vi vill fortsättningsvis se till att våra fiskpinnar är den fräscha motsatsen till sådana man ätit i skolan, säger Rauhala. ”Fräschare än skolmat” KÄNNER RECEPTET SOM SIN EGEN FICKA. Kocken Lauri Komonen lagar pojkarnas fiskpinnar nästan varje dag. AARE KIVIRANTA

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=