60 SOMMAR 2024 KESÄ 2024 Den finska naturen är full av rikedomar som väntar på sina plockare. På sommaren är vildväxande grönsaker närmat som bäst, och på hösten ger vitaminrika bär och läckra svampar inspiration till våra tallrikar. Men klimatförändringen hotar även dessa skatter i våra nordiska hemskogar. Låt oss tillsammans ta hand om den finska naturens fantastiska ekosystem. Finlands mediebransch och grafiska industri har som mål att vara koldioxidneutrala år 2030. TIDNINGENS LOGO Naturens rika gåvor HARSYRA, Oxalis acetosella RÖNNBÄR, Sorbus aucuparia KARLJOHANSSVAMP, Boletus edulis MJÖLKE, Chamaenerion angustifolium LINGON, Vaccinium vitis-idaea BLÅBÄR, Vaccinium myrtillus TRATTKANTARELL, Craterellus tubaeformis KANTARELL, Cantharellus cibarius GRANSKOTT, Picea abies HAVTORN, Hippophaë rhamnoides NÄSSLA, Urtica dioica Harsyran eller surklövern är en späd, ljusgrön, flerårig örtväxt som trivs i lundartade skogar och grankärr och har en frisk, syrlig smak. Färsk harsyra kan till exempel användas i sallader eller soppor – eller varför inte som smörgåspålägg för att ge en pikant arom. Nässlan eller brännässlan, vår hatade och älskade örtväxt, innehåller rikligt med olika vitaminer och mineralsalter. Bladen smakar som bäst i början av sommaren. Nässlan passar till olika typer av pajer, piroger och soppor, precis som spenat. Bladen bör ofta kokas upp, efter vilket de håller bra som torkade eller frysta. Dessutom kan nässelvatten från blötlagda nässlor användas för att avlägsna bladlöss från trädgården. Havtorn är en buske som är tvåbyggare, det vill säga den behöver både han- och honväxter för att kunna producera bär. Havtorn är en ganska förnöjsam växt som trivs även i karga förhållanden. De brandgula bären är en mycket bra källa till C-vitamin och ger massor av uppiggande glädje i matlagningen, både tack vare sin smak och sitt utseende. Havtorn används framför allt för att laga saft och sylt. Granskott är unga skott av granen, rika på C-vitamin och antioxidanter. De är som godast under några veckor i maj–juni och håller längre om man fryser dem. Man behöver alltid tillstånd från markägaren för att samla granskott. Granskott passar utmärkt till teliknande örtdrycker och som krydda i sallader och vegetariska rätter. De kan också användas till desserter och välsmakande mousserande drycker. Kantarellen är en av våra mest populära matsvampar, och inte utan orsak. Kantarellen är lätt att hitta tack vare sin gyllene färg. Svampen har en mild och aromrik smak. Kantarellsäsongen börjar redan i slutet av juni, och du hittar den bäst i lövskogar på ljusa platser, särskilt nära björkar. Trattkantarellen växer ofta i stora klungor i moskogarnas mossbevuxna områden under september–oktober och är därför en trevlig svamp för svampplockare. Det vill säga, när man hittar en trattkantarell, hittar man förmodligen tiotals av dessa godsaker med gulaktiga fötter och mild smak. Blåbäret trivs bäst i moskogar och andra fuktiga skogar. Blåbäret njuter av skuggigare växtplatser. Bären kan plockas från juli ända till september. Blåbär passar till safter, grötar och bakverk samt till många olika desserter. Det vitaminrika blåbäret anses också vara ett mått på hur skogens ekosystem mår. Lingonet är ett bär som trivs i torra moskogar. Den här uthålliga växtens plockningstid sträcker sig ända fram till den första snön. Det fiberrika lingonet anses vara ett riktigt superbär, eftersom det innehåller mycket nyttiga spårämnen och vitaminer. De välsmakande bären håller väl och passar bra till bland annat safter, grötar och sylter. Man kan också göra te av lingonbladen. Karljohanssvampen eller stensoppen är ganska lätt att känna igen på formen. Denna världsberömda matsvamp är ofta rätt så maffig och har en robust fot. De största svamparna kan väga upp till ett kilo. Karljohanssvampen trivs bäst i barr- och blandskogar och kan hittas från juni–juli till oktober omkring granar. Mjölken, mjölkörten eller rallarrosen är en imponerande växt med purpurröda blommor som är vanlig i hela Finland. Mjölkens unga stjälkar kan tillagas och avnjutas på samma sätt som sparris och bladen, som är rika på C-vitamin, kan användas i sallader och örtdrycker. De unga bladen passar också bra till semle- och bröddeg, och de torkade rötterna har till och med använts till kaffesurrogat. Rönnbäret är rönnens sura men C-vitaminrika bär som mognar i augusti–september. Även om räven inte gillar rönnbären är de en stor delikatess för sidensvansar. Frosten mildrar rönnbärens smak, men det är ändå bra att plocka dem så fort bären har mognat. Man kan också blanda rönnbären med andra bär och frukter för att göra smaken mildrare. Bären passar till safter, sylter och geléer. MASKROS, Taraxacum officinale Maskrosen är för många ett glädjande tecken på den annalkande sommaren. Den vitamin- och mineralrika maskrosen växer redan på våren, och dess blad passar bra i sallader och soppor som en läcker smaksättare, samt torkade i dekokter. Välj alltid mindre blad på våren och försommaren och förvara dem frysta för att undvika en eventuell bitter arom. Maskrosens knopparna kan marineras och användas för att göra olika pickels eller en birätt som liknar kapris.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=