7 NYTT | PARGAS STADS INFORMATIONSTIDNING | 3/2023 God, mångsidig, nyttig och billig – så beskriver Margot Wikström nypotatisen. Säsongens första knölar kommer ofta från just skärgården, med långa traditioner av potatisodling. Från och med i år firas denna inhemska försommardelikatess alltid den 15 juni, som hädanefter är nationell nypotatisdag. För ungefär fem år sedan började Margot Wikström och hennes projektkollegor arbetet med att synliggöra Egentliga Finlands viktiga potatisproduktion. Coronapandemin satte käppar i hjulen för några större kampanjer och evenemang, men nu har jobbet återupptagits med besked: i år firas för första gången en nationell nypotatisdag, vars syfte är att öka uppskattningen för den inhemska delikatessen. Nypotatisen firas i hela landet, men initiativet kommer från Egentliga Finland, där mer än 70 procent av odlingen sker. – Genom att uppmärksamma nypotatisen riktar vi samtidigt blicken mot dem som odlar den och de platser där den produceras. Den allra första inhemska nypotatisen odlad på friland kommer ofta från Houtskär, Nagu och Rimito, berättar Wikström. Nypotatisdagen infaller hädanefter den 15 juni – mitt emellan skolavslutningen och midsommar, då nypotatisförsäljningen pikar. Festdagen har kommit till i samarbete mellan Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, Åbo stad, Visit Turku Archipelago, Visit Naantali, Åbo Stadscentrumförening och Varsinais-Suomen ruokasektorin koordinaatiohanke. Margot Skärgårdsdelikatessen nypotatis får egen festdagText: Veronica Aspelin-Forsell Bild: Enni Könönen Wikström representerar den sistnämnda aktören, och är framförallt en talesperson för skärgårdsstaden Pargas många livsmedelsproducenter. Hårt arbete med långa anor Pargas skärgård har långa traditioner av nypotatisodling på framförallt friland. Houtskär utmärker sig som ön med den allra största nypotatisproduktionen genom historien. På 1970- och 80-talet utspelade sig ett slags guldålder för ortens potatisodlingar, med hela 50 producenter på lika många hektar. Försäljningen sköttes mestadels i Åbo, dit man som mest reste med sex olika färjor. – I skärgården har ingen ungdom gått utan sommarjobb, då potatisodlingarna har sysselsatt alla frivilliga. Med åren har ändå producenterna blivit färre och odlingsytan mindre, och idag återstår 8 av de 50 producenterna och 30 av de 50 odlingshektaren i Houtskär, säger Wikström. Lönsamheten är den stora utmaningen för odlarna. Nypotatisens sätts under känsliga förhållanden, där köldnätter och hungriga hjortar och rådjur riskerar hela skörden. Utländska konkurrenter sänker priset på nypotatisen och tillfälliga trender såsom lågkolhydratskost påverkar köpkraften. – När man ser närmare på det arbete odlarna gör och de risker de tar för att kunna förse oss med inhemsk nypotatis redan kring månadsskiftet maj-juni, förstår man också den lite högre prislappen i början av säsongen, menar Wikström. Delta i firandet Den 15 juni infaller alltså historiens första nypotatisdag och det här hoppas jubileumsdagens arbetsgrupp att ska få synlighet både på restauranger, torg och i hemmen. – Fira genom att gå till din lokala potatisproducent eller kolla upp vilka restauranger som deltar i festligheterna, uppmanar Wikström. – Den 17 juni infaller också festivalen De Vita Päron i Nagu, tillägger hon. För Margot Wikström är den nystiftade nypotatisdagen också en personlig triumf, som den potatisälskare hon är. Hon vill även i framtiden kunna köpa dagsfärsk nypotatis rakt från producenten och för att det ska vara möjligt behöver vi konsumenter satsa på våra närodlare. – Jag föredrar min potatis kokt, i all sin enkelhet, men då har jag också lagt ner en del tid på att hitta den absolut godaste nypotatisen, självklart här från skärgårdsstaden Pargas, avslutar Wikström. Koka potatis på Margots vis • Välj dagsfärsk, lokal nypotatis – skalet ska lossna då du stryker den råa potatisen med fingret. • Välj ungefär jämnstora potatisar för ett kok och tvätta dem. • Koka upp vatten, salta. • Lägg i nypotatisen och koka ca 15 minuter, eller så länge tills den största potatisen är mjuk. • Häll av vattnet och lägg en kökshandduk över potatisen inuti kastrullen. Handduken samlar upp den sista fukten. • Servera med färsk dill och smör. Njut! • Försvara eventuell överbliven okokt potatis i mörker, i 10-15 grader. I pappers- påse hellre än plast och i källare hellre än kylskåp.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=