rekryexpo 9 26.4.2022 Näistä osaajista on paljon pulaa Varsinais-Suomessa – TOP 15 ■■Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat ■■Lähihoitajat ■■Lastentarhanopettajat, erityisesti Salon seutu ja Turun seutu ■■Kodinhoitajat ■■Hammaslääkärit, erityisesti Salon seutu ja Turun seutu ■■Yleislääkärit, erityisesti Salon seutu ja Turun seutu ■■Ylilääkärit ja erikoislääkärit ■■Toimisto- ja laitossiivoojat, erityisesti Vakka-Suomi ja Turun seutu ■■Lastenhoitotyöntekijät, erityisesti Turun seutu ■■Liha- ja lypsykarjan, kotieläinten kasvattajat ■■Yhdistetyt maanviljelyn ja eläintenkasvatuksen harjoittajat ■■Kotiapulaiset ja -siivoojat, erityisesti Turun seutu ■■Erityisopettajat ■■Puutarhurit, kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät ■■Muut terveydenhuoltoalan työntekijät PULAAOSAAJISTAONMYÖS Turun seutu: Myös muut terveydenhoitoalan työntekijät Salon seutu: Sähkö- ja automaatioinsinöörit Loimaan seutu: Baarimestarit Vakka-Suomi: Psykologit Näistä osaajista on ylitarjontaa – TOP 15 ■■Yleissihteerit ■■Kirjastotyöntekijät ■■Kuvataiteilijat ■■Muusikot, laulajat ja säveltäjät ■■Näyttelijät ■■Johdon sihteerit ja osastosihteerit ■■Toimistosihteerit (terveydenhuolto) ■■Liikunnan ja vapaa-ajan ohjaajat ■■Valokuvaajat ■■Sisustussuunnittelijat ym. ■■Muut taide- ja kulttuurialan asiantuntijat ■■Pankki- ym. toimihenkilöt ■■Matkatoimistovirkailijat ■■Taloushallinnon toimistotyöntekijät ■■Lentoemännät, purserit Lähde: Ammattibarometri 2022. Barometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien työnäkymistä lähitulevaisuudessa. kokemattomiakin yhteen ravintola-alan aikataulujen kanssa, Rantanen selittää. Yrityssalo on Pirvolan mukaan tiiviissä yhteistyössä peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten kanssa, jotta alasta kiinnostuneiden nuortenmäärä saataisiin ravintola-alalla kasvuun. –Moni nuori haaveilee matkustelemisesta sekä ulkomailla työskentelemisestä, ja ravintola-alalla siihen on hyvämahdollisuus. Siinä on varteenotettava vinkki nuorelle, joka vielä miettii tulevaisuutta ja haluaa nähdä maailmaa. Lisäksi alan opiskelijat työllistyvät varmasti, jos asenne on kunnossa, Pirvola mainostaa. Hän uskoo, että työvoimapulan ratkaisemiseksi koko ravintola-ala kaipaa kohotusta. –Alalle pitää kouluttaa kielitaitoisiamoniosaajia, jotka osaavat työskennellä useissa erilaisissa tehtävissä ja työpaikoissa ja ovat valmiita tarttumaan mihin tahansa hommaan. Moniosaajia tarvitaan jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän, Pirvola ennustaa. Susanna Rautavirta on työskennellyt jo vuosia MathildanMarinassa. Rautavirta on huomannut, että vuosi vuodelta kesätyövoimaa on hankalampi saada. –Koronan jälkeen tilanne on heikentynyt. Kokeista moni on lähtenyt muihin töihin, eivätkä opiskelijat näytä enää hakeutuvan tämän alan kesätöihin. –Ravintola-alalle pitää kouluttaa kielitaitoisia moniosaajia, jotka ovat valmiita tarttumaan mihin tahansa hommaan. Moniosaajia tarvitaan jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän, yrityksiä palvelevan Yrityssalon kehittämispäällikköMaija Pirvola ennustaa. ”Moni on valmis kouluttamaan työntekijöitä, joilla ei ole työkokemusta.” Maia Pirvola Kehittämispäällikkö, Yrityssalo

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=