20 SOMMAR 2024 ÅU:n makupaneeli testasi paikallisia artesaanijäätelöitä ÅU testasi paikallisesti tuotettuja jäätelöitä. Kolmen paikallisen tuottajan jäätelöitä arvioi makupaneeli, joka koostuu Paraisilla sijaitsevan Axxell-ammattikoulun toisen vuoden kokkiopiskelijoista: Lee Illman, Cassandra Ridberg, Julia Strand ja Nosipho Bahne. Paneelille tarjottiin jäätelöitä ilman, että paljastettiin valmistajaa tai makua. Sitten he vastasivat kysymykseen: Millainen oli makukokemuksesi? Kultakin valmistajalta testattiin kahta eri makua. ENSIMMÄISEKSI TESTATTIIN Jymy Jäätelö, jota valmistetaan Aurassa omistajien oman luomutilan maidosta. Jymyn vaniljajäätelö oli valtava menestys ja asetti riman korkealle muille jäätelöille. – En usko, että olen koskaan maistanut vaniljajäätelöä, joka maistuu näin vaniljaiselta, Bahne sanoo. – Tämä on täydellinen vaniljajäätelö kuumana päivänä, sanoo Strand. ILLMAN KUVAILEE kokemusta niin, että kermainen maku ei räjähdä suussa, vaan paljastuu vasta myöhemmin. He toteavat, että tämä jäätelö ja opintobudjetin sallimat edullisemmat vaihtoehdot ovat kuin yö ja päivä. Jymy Jäätelön toinen maku oli suolainen kinuski ja maitosuklaa. – Pidän nougat’sta, joten pidän tästä todella paljon. Mutta tämä on jäätelö, joka pitäisi syödä tietyssä tilanteessa, se ei sovi koska tahansa, Ridberg sanoo. – Pidän siitä, että tässä on hippuja ja että se on myös rakeisempaa, Strand sanoo. Illman nyökkäilee myöntävästi, mutta Bahne sanoo, että se on turhan makeaa hänen makuunsa. SEURAAVAKSI MAISTETTIIN kaarinalaisen Popsin tuotteita. Pops on artesaanijäätelötuottaja, joka valmistaa mehujäitä muun muassa tuoreista hedelmistä ja marjoista. Ensimmäiseksi maistettiin mangoa ja vadelmaa sisältävää vegaanista mehujäätä. Aluksi paneeli on melko epäluuloinen, mutta muutaman palan jälkeen he huomasivat, että eri vadelma- tai mangomäärien välillä on suuri ero. – Ensimmäinen palani maistui vain mangolta. Siinä oli hyvin selkeä mangon maku, mutta siitä puuttui kirpeys ollakseen todella hyvä. Toinen pala oli paljon parempi, kun molemmat maut yhdistyivät ja syntyi hyvä tasapaino, Bahne sanoo. VADELMA JA mango jakavat mielipiteitä. Bahne ja Ridberg arvostavat makuyhdistelmää, kun taas Strand ja Illman ovat skeptisempiä. – En tiedä, sopivatko ne yhteen, he sanovat. Toinen maisteltava Pops-jäätelö on laktoositon mansikkakermajäätelö. – Se maistuu erittäin mansikkaiselta, Illman kiittelee. Bahne sanoo, että hän ei yleensä pidä mansikkajäätelöstä, mutta tätä hän voisi kuvitella ostavansa. – Tätä ostaisin, jos opintotuki sallisi, Ridberg komppaa. Paneeli pohti keskenään, mikä muu maku jäätelössä maistuu, kunnes Strand tajusi sen. – Se maistuu mansikoilta kermakakulla, hän sanoo ja saa muilta hyväksyviä katseita. TURKULAISEN NUVOLEN tuotteita maistettiin viimeiseksi. Yritys valmistaa gelatoa eli italialaistyylistä jäätelöä Turun Hansakorttelissa. Kaikki heidän jäätelönsä ovat laktoosittomia. Nuvolen jäätelövalikoimasta testasimme makuja vadelma ja pistaasi. – Tämä maistuu vadelmaisemmalta kuin useimmat muut vadelmajäätelöt, Ridberg sanoo. – Vadelmat ovat lempimarjojani, joten rakastan tätä, Strand sanoo. BAHNE PITÄÄ varsinkin vadelmien antamaa happamuutta myönteisenä asiana, koska sitä hän usein jäätelöissä kaipaa. – En pidä siitä, että siinä on vadelman siemeniä, Illman sanoo. Tämä asia jakaa mielipiteitä, sillä osan mielestä siemenet ovat myönteinen asia jäätelössä. Vadelmajäätelön jälkeen tuli pistaasijäätelön vuoro. – Siinä on hyvä maku. Se on pähkinäinen ja suolainen ja tuoksuu hyvältä, Strand sanoo. – MIETI, kun kesällä on yli kaksikymmentä astetta lämmintä ja nestehukka vaivaa. Jos syöt tätä, saat sekä suolaa, sokeria että hyvän maun suuhusi. Se palauttaa energiasi, Bahne sanoo. – Se maistuu pistaasipähkinöiltä, mutta kun minä en pidä pistaaseista, Illman sanoo. Ridberg, joka sanoo jo pitkään etsineensä hyvää pistaasijäätelöä on innoissaan. – Tämä on paras pistaasijäätelö, jota olen saanut vuosiin. Testistä kolme jäätelöä jää parhaiten mieleen: Jymy Jäätelön vaniljajäätelö, Popsin mansikka-kerma ja Nuvolen pistaasijäätelö. Jacob Hjortman 050 356 7357/ jacob.hjortman@aumedia.fi Käännös: Kaj Wallenius Kokkiopiskelijat maistelivat Jymy-jäätelön, Popsin ja Nuvolen tuotteita. Perinteinen maku keräsi ylistävät kiitokset. SOKKOTESTI. Paneeli ei tiedä, minkä valmistajan tai minkä makuista jäätelöä he maistavat. He vain kuvailevat makuelämyksiään. LUOMUJÄÄTELÖÄ. Jymy-jäätelö valmistetaan Aurassa oman tilan maidosta. Kokeilemme heidän vaniljajäätelöään ja suolaista kinuskia maitosuklaalla. ARTESAANIJÄÄTELÖ. Kaarinalainen Pops tekee mehujäätä marjoista ja hedelmistä. Paneelissa maistettiin mango-meloni mehujäätä ja mansikkakermajäätelöä.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=