Glassar från tre lokala tillverkare utvärderas av ÅU:s smakpanel som består av andra årets kockstuderande från yrkesskolan Axxell i Pargas: Lee Illman, Cassandra Ridberg, Julia Strand och Nosipho Bahne. Panelen serveras glassar utan att veta vilken tillverkare eller vilken smak de får. Sedan ska de svara på en enkel fråga: Vilken är er smakupplevelse? Från varje tillverkare testas två smaker. FÖRST UT är Jymy, som tillverkas i Aura. Glassen tillverkas med mjölk från ägarnas egna ekologiska gård. Deras vaniljglass blev en stor succé och satte en hög standard för resten av glassarna i testet. – Oj, jag tror inte att jag smakat en vaniljglass som smakat så mycket vanilj, säger Bahne. – Det är den perfekta vaniljglassen för en varm dag, säger Strand. ILLMAN BESKRIVER upplevelsen som att den krämiga smaken inte exploderar i munnen utan kommer fram lite efterhand. De konstaterar att det är stor skillnad mellan den här glassen och de billigare vaniljglassorter som studiebudgeten til�- låter. Den andra glassmaken från Jymy är salt tjinuski med mjölkchoklad. – Jag gillar nougat så jag tycker mycket om den här. Men det är en glass som ska ätas vid en viss tidpunkt, den passar inte till allt, säger Ridberg. – Det jag gillar här är att det finns bitar i den och lite mera textur, säger Strand. Illman nickar medhållande, medan Bahne säger att den är för söt för hennes smak. NÄSTA TILLVERKARE i testet är Pops från S:t Karins. Pops är en artesanglass, vars tillverkare gör isglasspinnar av bland annat färsk frukt och bär. Den första glassen är en vegansk isglass med mango och hallon. Till en början är panelen rätt skeptisk. Men efter att ha smakat några bitar inser de att det är stor skillnad på bitar med olika mycket hallon eller mango i. – Den första biten jag tog smakade bara mango. Det var en mycket tydlig mangosmak men den saknade en syrlighet för att vara riktigt bra. Den andra biten var mycket bättre, när båda smakerna kommer med är det en bra balans, säger Bahne. HALLON- OCH mangosmakerna delar panelen. Bahne och Ridberg uppskattar hur smakerna kompletterar varandra, medan Strand och Illman är mera tveksamma. – Jag vet inte om de passar ihop, säger de. Den andra glassen av Pops är en laktosfri glasspinne med jordgubbe och grädde. – Den smakar väldigt mycket jordgubbe, säger Illman uppskattande. Bahne säger att hon ofta inte tycker om jordgubbsglass men den här kunde hon tänka sig att köpa själv. – Den här köper jag om studiestödet klarar av det, instämmer Ridberg. EFTER EN liten diskussion inom panelen om vilken annan smak som finns i glassen insåg Strand vilken smaken var. – Den smakar som jordgubbe på en gräddtårta, säger hon och får medhåll från panelen. SIST UT är Åbobaserade glassföretaget Nuvole, som tillverkar gelato, alltså glass på italienskt vis, i Hansakvarteret i Åbo. Alla företagets glassar är laktosfria. Av Nuvoles glassutbud testade vi smakerna hallon och pistasch. – Den här smakar mera hallon än de flesta hallonglassar, säger Ridberg. – Hallon är mitt favoritbär, så jag älskar den här, säger Strand. BAHNE NOTERAR syrligheten från hallonen som extra positiv eftersom det är något hon ofta saknar. – Jag tycker inte om att den har hallonfrön i sig, säger Illman. Men den åsikten delar panelen och flera anser att fröna är en positiv del av glassen. EFTER HALLONGLASSEN står pistaschglassen i tur. – Den har bra smak. Den är nötig och salt och doftar gott, säger Strand. – Tänk när det är över tjugo grader varmt på sommaren och man är lite uttorkad. Äter man den här får man både salt, socker och god smak i munnen. Då återfår man energin, säger Bahne. – Den smakar mycket pistasch, men jag gillar inte pistasch, säger Illman. Ridberg, som säger att hon länge letat efter en bra pistaschglass, är exalterad. – Det är den bästa pistaschglassen jag smakat på många år. EFTER TESTET framstår tre glassar som de mest minnesvärda: Jymy Glass vaniljglass, Pops jordgubbe och grädde och Nuvoles pistaschglass. Jacob Hjortman 050 356 7357/ jacob.hjortman@aumedia.fi 34 SOMMAR 2024 ÅU:s smakpanel testar lokala artesanglassar Glass från Jymy, Pops och Nuvole sätts på prov när ÅU testar utbudet av lokalt producerade glassar. ITALIENSK GELATO. Nuvole i Åbo tillverkar italiensk glass i Åbo. Ur sortimentet testar vi hallon och pistasch. JACOB HJORTMAN ÅU:S GLASSTEST. ÅU testar lokala glassar. Panelen består av kockstuderande på Axxell i Pargas. Från vänster: Julia Strand, Nosipho Bahne, Lee Illman och Cassandra Ridberg. EKOLOGISK GLASS. Jymy Glass tillverkas i Aura av mjölk från egen gård. Vi testar deras vaniljglass och salt tjinuski med mjölkchoklad. ARTESANISGLASS. Pops i S:t Karins gör isglassar av bär och frukt. Panelen smakar på glass med mango- och melonsmak samt jordgubbe och grädde.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=