Suvilehti

TORSTAINA 2. KESÄKUUTA 2022 | SALON SEUDUN SANOMAT 23 ymys Baskilainen juustokakku on päältä tummunut mutta sisältä höllyvä. Se valmistetaan tarjoilua edeltävänä päivänä. Kakun voi tarjoilla sesongin mukaisen hillokkeen kanssa. Jake Vousden vinkkaa, että alkukesällä hilloke kannattaa tehdä raparperistä. 1 kg tuorejuustoa 300 g kananmunia 320 g sokeria 680 g kermaa 8 g suolaa 44 g vehnäjauhoja (mieluusti 00-jauhoja) vaniljasokeria Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen valmistusta. Se helpottaa sekoittamista. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Vispaa tuorejuusto ja sokeri. Siivilöi jauhot ja suola seokseen ja sekoita samalla. Lisää munat yksitellen ja sekoita samalla. Vispaa joukkoon kerma. Mausta halutessasi vaniljalla. Kaada 26-senttiseen hyvin vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista kiertoilmalla 35–45 minuuttia. Kakun pinnan kuuluu olla voimakkaasti tummunut, mutta keskeltä kakun voi jättää miltei valuvaksi. Jäähdytä kakku ja laita se yöksi jääkaappiin. Mistä turisti tunnistaa hyvän ravintolan? Kesälomakausi tarkoittaa monelle myös lisääntyviä reissupäiviä. Ruoka saa lomamatkoilla ekstrahuomiota, kun ollaan poissa kotikeittiön vaikutuspiiristä. Vieraassa kaupungissa hyvän ravintolan löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa. – Tasoa on mahdotonta nähdä ulkopuolelta, sanoo keittiömestari Jake Vousden. Paljon matkustanut Vousden kertoo itse luottavansa netistä löytyviin arvioihin. Niitä löytyy esimerkiksi Googlen karttapalvelun kautta. – Yleensä kävelen, katson paikkoja ja luen arvioita. Arvosteluja on niin paljon, ettei sillä ole väliä, onko jokainen niistä totta. Lehtien ravintolakritiikkeihin Vousden ei luota yhtä paljon. Hän kertoo esimerkiksi nykyisen kotikaupunkinsa Kööpenhaminan piirien olevan niin pienet, että alan väki tuntee toisensa. Kun kriitikko astelee ravintolaan, hänen annoksensa saattavat saada keittiön puolella ylenpalttista huomiota. – Arvio voi olla kehuva, mutta se ei välttämättä kerro totuutta. Salon seudun ammattiopisto on julkaissut Parhaita makuja, meiltä teille -reseptikirjan. Laajan reseptikattauksen ohella kirja esittelee koulun vanhoja oppilaita ja heidän uratarinoitaan. Reseptien kokoamisen ja oppilaiden kontaktoinnin aloitti pitkäaikainen ja pidetty ravintola-alan opettaja Jari Lautkankare. Hän menehtyi kesken kirjaprojektin vaikeaan sairauteen, ja kirjaprojektin vei loppuun koulutusalajohtaja Reija Kiviluoto. Kirjasta otettiin tuhannen kappaleen painos, ja sen voi ostaa ammattiopiston kahvilasta. Opiston henkilökunnalle teos on jo jaettu. –Henkilökunnalta on tullut valtavasti positiivista palautetta, sanoo Reija Kiviluoto. Kirjan teossa on ollut mukana yli kaksikymmentä ammattiopiston entistä opiskelijaa, joista Jake Vousden on yksi. monipuolinen: Vousden suunnittelee ruokalistan, laskee raaka-ainekulut ja tekee tilaukset sekä osallistuu paljon päivittäiseen työskentelyyn. Hän myös opettaa eteenpäin taitoja, joita on itse alalla oppinut. – Suuri asia on johtaa ihmisiä ja kohdella heitä hyvin. Keittiötiimissä on neljä työntekijää, joilla kaikilla on erilainen tausta. Yksi on Romaniasta, yksi Tšekistä ja yksi Tanskasta. Työkielenä on englanti. Asiat Kööpenhamissa ovat mallillaan, mutta Vousden miettii jo seuraavaa siirtoa. Hänen tyttöystävänsä on Ranskasta, ja pariskunta aikoo suunnatamyöhemmin tänä vuonna Ranskaan. Ranskassa siintää myös Vousdenin suurin unelma: oma ravintola. Hän haluaisi perustaa senRanskan Baskimaalle, lähelle Espanjan rajaa. – Siellä on paljon upeita paikkoja ja kulttuuri, johon kuuluu ravintolassa syöminen. Ravintoloitsijana Jake Vousden haluaisi olla erilainen kuin monet muut alalla. – Haluan kohdella ihmisiä hyvin, ja olen oppinut työpaikkojeni virheistä. Haluan uskoa siihen, että onmahdollista kohdella ihmisiä hyvin, tehdä hyvää elantoa ja pyörittää uskomattoman hyvää ravintolaa. Se vaatii paljon suunnittelua ja kokemusta, mutta se on unelmani. J AK E VOUSDEN I N KOT I A L BUM I Baskilainen juustokakku tarjolla luumun kanssa. Luumun voi vaihtaa vaikka raparperiin. J AK E VOUSDEN Jaken reseptivihosta: Baskilainen poltettu juustokakku Reseptit ja uratarinat kohtaavat kirjassa Runsas valikoima kesäkukkia myös hyötykasvien taimia Avoinna joka päivä klo 9-20 www.puutarhakoivunen.fi Ajo-ohje: Salosta 15 km, Somerolta 20 km Salo-Somero -tietä P. Eila 050 351 9387 Heli 040 733 3118 SALOLAISET veneet www.särki.fi myynti@sarki.fi 0400 332 222 LAUNOKORVEN BUSSILLA... J & M Launokorpi Puh 0400 323 488 tai 040 5417 033 28.6.-6.7. LOFOOTIT ..................................... 1.860 € 28.6.-2.7. RUOTSIN KORKEARANNIKKO JA VAASAN SAARISTO........................ 655 € 4.-6.7. KOLMÅRDEN.................... alk. 50 €/240 € 19.-22.7. KESÄINEN SAARENMAA................ 490 € KETOMÄEN PUUTARHA Isohiidentie 300, Pertteli, puh. 040 542 3679, 050 356 6503 AVOINNA ma-pe, su 8–20, la 8–18 SEURAA MEITÄ :SSA! Kesäkukkia jo vuodesta 1988 KAUNIIT KESÄKUKAT JA AMPPELIT Olemme välittäneet yli 1.000 loma-asuntoa ja -tonttia Etelä-Suomessa. Lisäksi olemme laatineet rantakaavoja, palstoitussuunnitelmia yms. Kun olette myymässä, olemme palveluksessanne ja tarjoamme käyttöönne osaamisemme. KISKO. Iso-Tahkon rannalla hyvä tontti 5.133 m². Rantaa 58 metriä. Rakennusoikeus 150 m². Tie perille. KARJALOHJA. Kirkasvetisen Tessvär-järven rannalla puustoinen tontti 1 ha. Rakennusoikeus 180 m². Tie perille. Huvila kaikin mukavuuksin 3h+k+ sauna+kph/wc. Rannassa rantasauna. Hulppea tontti 1,12 ha, rantaviivaa yli 60 metriä. Todella hieno paikka! ANGELNIEMI, HALIKKO. 1 ha, hyvin loivaa rinnettä, kaunis paikka. Rakennusoikeus 120 m². Tie perille. MUURLASSA, Vähä-Rytkö-järven rannalla. 2x2h+kk, molemmissa takka. Rak. -65. Rannassa sauna, 3 vajaa, ulkovessa, sähköt, jylhä tontti 0,2 ha, kauniit maisemat, kiva ranta. JÄRVENRANTATONTTI JÄRVENRANTATONTTI JÄRVENRANTAHUVILA ORIJÄRVEN RANNALLA KISKOSSA MERENRANTATONTTI 2-PERHEEN RANTAMÖKKI H. 68.000e H. 79.000e H. 275.000e H. 109.000e H. 145.000e OSTETAAN RIVITALOTONTTEJA Turuntie 9, Salo | (02) 777 1700 | alanko.net Ostamme rivitalotontteja suunnalta Kaarina, Turku, Raisio. Arvostamme hyvää sijaintia. LUOTTAMUKSELLISET YHTEYDEN TOT: Jukka Alanko 0400 328 018 tai jukka.alanko@alanko.net LOMAKIINTEISTÖJEN ASIANTUNTIJA

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=